Jeszcze raz okresowość
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
Jeszcze raz okresowość
Niech \(\displaystyle{ f: R \mapsto R}\) będzie taką, że \(\displaystyle{ f(x-1) - f(x+1) = \lfloor f(x)-f(x+1) \rfloor}\) dla \(\displaystyle{ x \in R}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ f}\) jest okresowa.
- jutrvy
- Użytkownik

- Posty: 1193
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Jeszcze raz okresowość
Jeśli Ci to pomoże, to potrafię pokazać, że \(\displaystyle{ f(x-1) - f(x+1)\in\lbrace -1,0\rbrace}\).
1. Z założenia wynika od razu, że \(\displaystyle{ f(x-1) - f(x+1)\in\ZZ}\).
2. Z definicji podłogi mamy, że \(\displaystyle{ f(x) - f(x+2) \le f(x+1) - f(x+2)}\), co oznacza, że \(\displaystyle{ f(x) \le f(x+1)}\).
3. Z własności podłogi wynika, że \(\displaystyle{ 1 + \lfloor f(x) - f(x+1)\rfloor + \lfloor f(x-1) - f(x)\rfloor \ge \lfloor f(x-1) - f(x+1)\rfloor}\). Z tej nierówności wynika już, że \(\displaystyle{ \lfloor f(x-1)-f(x)\rfloor \ge -1}\), a z punktu 2. wynika, że \(\displaystyle{ \lfloor f(x-1)-f(x)\rfloor \le 0}\).
Satysfakcjonującym rezultatem byłoby pokazanie, że \(\displaystyle{ \lfloor f(x-1)-f(x)\rfloor = 0}\), wydaje mi się, że o to chodzi w tym zadaniu. Jeszcze nie mam pomysłu, jak to zrobić, jak coś wymyślę (jeżeli) to wrzucę na forum.
1. Z założenia wynika od razu, że \(\displaystyle{ f(x-1) - f(x+1)\in\ZZ}\).
2. Z definicji podłogi mamy, że \(\displaystyle{ f(x) - f(x+2) \le f(x+1) - f(x+2)}\), co oznacza, że \(\displaystyle{ f(x) \le f(x+1)}\).
3. Z własności podłogi wynika, że \(\displaystyle{ 1 + \lfloor f(x) - f(x+1)\rfloor + \lfloor f(x-1) - f(x)\rfloor \ge \lfloor f(x-1) - f(x+1)\rfloor}\). Z tej nierówności wynika już, że \(\displaystyle{ \lfloor f(x-1)-f(x)\rfloor \ge -1}\), a z punktu 2. wynika, że \(\displaystyle{ \lfloor f(x-1)-f(x)\rfloor \le 0}\).
Satysfakcjonującym rezultatem byłoby pokazanie, że \(\displaystyle{ \lfloor f(x-1)-f(x)\rfloor = 0}\), wydaje mi się, że o to chodzi w tym zadaniu. Jeszcze nie mam pomysłu, jak to zrobić, jak coś wymyślę (jeżeli) to wrzucę na forum.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy