Kąty w czworoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
nitka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 26 gru 2007, o 21:59
Płeć: Kobieta
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Kąty w czworoboku

Post autor: nitka »

Chciałabym upewnić się, że znalazłam najprostsze rozwiązanie. Szkic:
AU
AU
47d16d0e7bbcd3e1gen.png (17.51 KiB) Przejrzano 166 razy
Szukam kąta x.
Moje rozwiązanie:
AU
AU
c63458f0103d32efgen.png (11.04 KiB) Przejrzano 166 razy
\(\displaystyle{ a=90^o-65^o=25^o\\ \left| AC\right|=47 \sin 65^o\\ \left| BC\right|=33\\ \left| AB\right|=47 \sin 65^o-33\\ \\ \cos b= \frac{47 \sin 65^o-33}{53}\\ \\ b=\arccos \frac{47 \sin 65^o-33}{53}\\ x=a+b}\)
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3446
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Kąty w czworoboku

Post autor: musialmi »

Rozwiązanie jest dobre, proste i przyjemne. Możliwe, że lepszego nie ma, bo ta figura to ani trapez, ani równoległobok, ani nic typowego.
ODPOWIEDZ