równanie różniczkowe

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
wolnyjac21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 kwie 2015, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

równanie różniczkowe

Post autor: wolnyjac21 »

Witam,

mam problem z rozwiązaniem następującego równania:
\(\displaystyle{ t'x+t=x^2 - t}\)

rozwiązuje w ten sposób:

\(\displaystyle{ x \cdot dt/dx = x^2 - 2t / \cdot (dx/x) /: (x^2-2t)
dt/(x^2-2t) = dx/x}\)


no i tu zaczyna się mój problem, gdyby ktoś mógł mi podpowiedzieć jak dokończyć to zadanie, albo jak inaczej je przekształcić?
Ostatnio zmieniony 26 maja 2015, o 20:24 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5965
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

równanie różniczkowe

Post autor: bartek118 »

Mamy
\(\displaystyle{ (tx)' = x^2 - t \\
u := tx \\
u' = x^2 - \frac{u}{x} \\
u' x = x^3 - u \\
u' x + u = x^3 \\
(ux)' = x^3 \\
ux = \frac{x^4}{4} + A \\
t x^2 = \frac{x^4}{4} + A \\
t = \frac{x^2}{4} + \frac{A}{x^2}}\)
wolnyjac21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 kwie 2015, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

równanie różniczkowe

Post autor: wolnyjac21 »

a dla przykłądu:

\(\displaystyle{ t'x + 3t = x^3}\)

masz jakiś sprytny pomysł na rozwiązanie tego?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

równanie różniczkowe

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ t'x + 3t = x^3}\)
Zarówno to równanie, jak i pierwsze jest zwykłym równaniem liniowym I rzędu.
\(\displaystyle{ t' + \frac{3}{x} t = x^2}\)
Najczęściej rozwiązuje się je przez uzmiennianie stałej równania uproszczonego.

Potrafisz to zrobić ?
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6953
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1254 razy

równanie różniczkowe

Post autor: Mariusz M »

\(\displaystyle{ t'x^3 + 3x^2t = x^5\\
\left( tx^3\right)'=x^5\\
u=tx^3\\
u'=x^5\\
\mbox{d}u=x^5 \mbox{d}x\\
u=\frac{x^6}{6}+C\\
tx^3=\frac{x^6}{6}+C\\
t=\frac{x^3}{6}+\frac{C}{x^3}}\)
ODPOWIEDZ