podprzestrzeń liniowa i parametr

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
vesperis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 4 mar 2006, o 08:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

podprzestrzeń liniowa i parametr

Post autor: vesperis »

Znaleźć wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ c\in\mathbb{R}}\) dla których zbiór

\(\displaystyle{ Y=\{(y,2c+x,x+2y): \ x,y\in\mathbb{R}\}}\)

jest podprzestrzenią liniową przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13538
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

podprzestrzeń liniowa i parametr

Post autor: mol_ksiazkowy »

vesperis napisała:
vesperis pisze:Znaleźć wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ c\in\mathbb{R}}\) dla których zbiór

\(\displaystyle{ Y=\{(y,2c+x,x+2y): \ x,y\in\mathbb{R}\}}\)

jest podprzestrzenią liniową przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\)
:arrow: dla f:(x,y)--> (y,x,x+2y) mamy \(\displaystyle{ Y= u+ im(f)}\) jest przestrzenia liniowa, u=(0,2c,0 ) , a to znaczy ze \(\displaystyle{ u W=im(f)}\), tj c=0
ODPOWIEDZ