Witam. Mam problem z zadaniem:
Dwa dźwięki o częstotliwości 1000 Hz różnią się od siebie poziomem natężenia dźwięku o 1 Bel. Ile wynosi stosunek amplitud drgan tych zrodel?
Z różnicy poziomów natężenia wyliczyłam, że \(\displaystyle{ \frac{I _{1} }{I _{2} } = 10}\)
Nie mam pojęcia skąd wziąć stosunek amplitud.
Stosunek amplitud drgań
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 7250
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 210 razy
- Pomógł: 2879 razy
Stosunek amplitud drgań
Natężenie fali jest proporcjonalne do kwadratu amplitudy danej fali, stad:
\(\displaystyle{ 10=\frac{I _{1} }{I _{2} }= \frac{A_{1}^2 }{A_{2}^2 }}\)
\(\displaystyle{ A_{1}= \sqrt{10} A_{2}}\)
\(\displaystyle{ 10=\frac{I _{1} }{I _{2} }= \frac{A_{1}^2 }{A_{2}^2 }}\)
\(\displaystyle{ A_{1}= \sqrt{10} A_{2}}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 7250
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 210 razy
- Pomógł: 2879 razy
Stosunek amplitud drgań
Wyimek z http://pl.wikipedia.org/wiki/Nat%C4%99% ... wi%C4%99ku :
O taki ,,dowód' Ci chodziło?
Natężenie fali jest proporcjonalne do kwadratu amplitudy drgań A
\(\displaystyle{ \ I\sim A^{2}}\)
O taki ,,dowód' Ci chodziło?