Niejednorodne równanie ciepła.

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Venly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 4 sty 2011, o 19:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Niejednorodne równanie ciepła.

Post autor: Venly »

Hej,

Siedzę nad niejednorodnym równaniem ciepła już dzień i ni w ząb nie wiem, jak je rozwiązać. Wszelkie ścieżki prowadzą donikąd Miałam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto będzie umiał mi pomóc.

\(\displaystyle{ u _{t}=u _{xx}+4u+x ^{2} -2t-4x^{2}t+2(cos(x))^{2}

u_{x}(0,t)=0

u_{x}(\pi,t)=2\pi t

u(x,0)=0}\)


Będę bardzo wdzięczna na naprowadzenie, jak to zrobić.
Colonder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 lut 2015, o 17:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Niejednorodne równanie ciepła.

Post autor: Colonder »

Zapraszam do lektury https://www.matematyka.pl/393219.htm#p5366086, może się przyda
ODPOWIEDZ