Witam.
Mam problem ze sprawozdaniem z laboratorium z fizyki.
Instrukcja do ćw. jest taka :
-Naładować kondensator.... Gdy wskazówka mikroamperomierza wychyli się maksymalnie, odłączyć obwód od zasiania.
-W momencie kiedy wskazówka miernika, powracając do położenia zerowego, wskaże prąd o natężeniu Io=70 µA uruchomić sekundomierz. Odczytać czas w jakim miernik wskazuje natężenie podane w tabeli (I [µA] 70, 60, 50 ...)
Potem powtórzyć czynności dla 2. kondensatora.
I obliczyć pojemność kondensatorów C1 i C2 ze wzoru roboczego (wyniki przedstawić w µF).
Wzór roboczy :
\(\displaystyle{ C = \frac{T}{R}}\) gdzie R= 2MΩ (ΔR=0,02 MΩ)
Gdzie : R= 2 MΩ (ΔR = 0,02 MΩ)
T to średni czas np. 35,976
R jest podane.
Więc podstawiam \(\displaystyle{ C= \frac{35,976}{2 \cdot 10^6 }}\)Ω = \(\displaystyle{ C= \frac{35,976}{1000 000}}\) Ω =\(\displaystyle{ 0,000035976}\)
Dobrze będzie ?
Jeśli podzieliłem sekundy przez Ω to jaka będzie jednostka i jak z niej zrobić µF ?
Teraz muszę policzyć pochodne cząstkowe po T i po R. Tutaj nie mam pojęcia jak to ruszyć. Jest w stanie ktoś pomoc ?
