Własność macierzy dodatnio określonych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Magda6686
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 11 paź 2014, o 18:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 1 raz

Własność macierzy dodatnio określonych

Post autor: Magda6686 »

Chciałabym wykazać taką własność że dla każdej macierzy niezerowej \(\displaystyle{ A}\) macierze \(\displaystyle{ A \cdot A^T}\) oraz \(\displaystyle{ A^T \cdot A{}}\) są symetryczne i dodatnio określone.
Pomocy.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2015, o 19:37 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Własność macierzy dodatnio określonych

Post autor: yorgin »

Dla symetrii policz \(\displaystyle{ (AA^T)^T}\) i podobnie druga macierz.

Reszta jest kopią rozumowania, której pisałem tutaj: 386686.htm#p5338293
ODPOWIEDZ