Dowód na iloczyn i sume
-
macikiw2
- Użytkownik

- Posty: 218
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 4 razy
Dowód na iloczyn i sume
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c+d+e=20 \\ abcde= 3^{20} \end{cases}}\)
Wykazać że układ nie ma rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych. Są jakieś zależności, bo układ nie do rozwiązania 5 niewiadomych a 2 zależności
Wykazać że układ nie ma rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych. Są jakieś zależności, bo układ nie do rozwiązania 5 niewiadomych a 2 zależności
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2015, o 17:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Ania221
- Użytkownik

- Posty: 1922
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Dowód na iloczyn i sume
\(\displaystyle{ 3^m \cdot 3^n \cdot 3^l \cdot 3^p \cdot 3^q=3^{20}}\)
\(\displaystyle{ 3^m +3^n +3^l +3^p +3^q=20}\)
Jeśli \(\displaystyle{ m=n=l=p=q=1}\) to lewa strona \(\displaystyle{ L=15}\)
Jeśli chociaż jedna z liczb \(\displaystyle{ m \cup n \cup l \cup p \cup q \neq 1 \Rightarrow L=21}\)
\(\displaystyle{ 3^m +3^n +3^l +3^p +3^q=20}\)
Jeśli \(\displaystyle{ m=n=l=p=q=1}\) to lewa strona \(\displaystyle{ L=15}\)
Jeśli chociaż jedna z liczb \(\displaystyle{ m \cup n \cup l \cup p \cup q \neq 1 \Rightarrow L=21}\)
-
Qń
- Użytkownik

- Posty: 9724
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2633 razy
Dowód na iloczyn i sume
Po pierwsze wykładniki mogą być także zerami, po drugie skoro szukamy rozwiązań w liczbach całkowitych, to dopuszczamy także rozwiązania postaci \(\displaystyle{ -3^i}\).Ania221 pisze:\(\displaystyle{ 3^m \cdot 3^n \cdot 3^l \cdot 3^p \cdot 3^q=3^{20}}\)
\(\displaystyle{ 3^m +3^n +3^l +3^p +3^q=20}\)
Jeśli \(\displaystyle{ m=n=l=p=q=1}\) to lewa strona \(\displaystyle{ L=15}\)
Jeśli chociaż jedna z liczb \(\displaystyle{ m \cup n \cup l \cup p \cup q \neq 1 \Rightarrow L=21}\)
Q.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Dowód na iloczyn i sume
Po trzecie, niepoprawnie używasz symbolu \(\displaystyle{ \cup}\).Ania221 pisze:Jeśli chociaż jedna z liczb \(\displaystyle{ m \cup n \cup l \cup p \cup q \neq 1 \Rightarrow L=21}\)
JK
-
Zahion
- Moderator

- Posty: 2090
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Dowód na iloczyn i sume
Czy nie wystarczy tutaj jedynie zauważyć, że z drugiej równości wynika, że wszystkie liczby \(\displaystyle{ a, b, c, d, e}\) są podzielne przez \(\displaystyle{ 3}\), więc ich suma również, co daje sprzeczność, ponieważ \(\displaystyle{ 20}\) nie dzieli się przez \(\displaystyle{ 3}\).
-
Qń
- Użytkownik

- Posty: 9724
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2633 razy
Dowód na iloczyn i sume
Nie wynika, niektóre mogą być równe \(\displaystyle{ \pm 1}\).Zahion pisze:z drugiej równości wynika, że wszystkie liczby \(\displaystyle{ a, b, c, d, e}\) są podzielne przez \(\displaystyle{ 3}\)
Q.
-
Asapi
- Użytkownik

- Posty: 44
- Rejestracja: 23 wrz 2014, o 14:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
Dowód na iloczyn i sume
Ale wszystkie są nieparzyste, a suma pięciu liczb nieparzystych nie może być parzysta, a więc nie może być równa \(\displaystyle{ 20}\), co chyba wystarcza, by pokazać, że ten układ nie ma rozwiązań całkowitych.
-
Zahion
- Moderator

- Posty: 2090
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Dowód na iloczyn i sume
Rzeczywiście, ominąłem najtrudniejszą częśćQń pisze:Nie wynika, niektóre mogą być równe \(\displaystyle{ \pm 1}\).Zahion pisze:z drugiej równości wynika, że wszystkie liczby \(\displaystyle{ a, b, c, d, e}\) są podzielne przez \(\displaystyle{ 3}\)
Q.
\(\displaystyle{ 3 + \left( -3\right) = 0}\).Asapi pisze:Ale wszystkie są nieparzyste, a suma pięciu liczb nieparzystych nie może być parzysta, a więc nie może być równa \(\displaystyle{ 20}\), co chyba wystarcza, by pokazać, że to sprzeczność.
Aczkolwiek z tego co napisałeś można rozwiązanie pociągnąć do końca, wystarczy lekko opisać.
-
Asapi
- Użytkownik

- Posty: 44
- Rejestracja: 23 wrz 2014, o 14:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
Dowód na iloczyn i sume
Chodziło mi o to, że suma nieparzystej ilości liczb nieparzystych nie może być parzystaZahion pisze: \(\displaystyle{ 3 + \left( -3\right) = 0}\).