Oblicz, korzystając z reguły l'Hospitala.

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
adamos1414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 lis 2014, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Oblicz, korzystając z reguły l'Hospitala.

Post autor: adamos1414 »

Cześć. Mam za zadanie obliczyć take coś, używając reguły podanej w temacie.
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 0_{+} } \frac{1}{x}- \frac{1}{\sin x}}\)
No i ok. Z tego co mi wiadomo, reguła stosować można przy symbolach nie oznaczonych typu \(\displaystyle{ \left[ \frac{0}{0} \right]}\) oraz \(\displaystyle{ \left[ \frac{ \infty }{ \infty } \right]}\).

Zatem wyrażenie przekształciłem tak:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 0_{+} } \frac{1}{x}- \frac{1}{\sin x}= \lim_{x \to 0} \frac{\sin x-x}{x\sin x}}\)
Po użyciu reguły mam takie coś:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\sin x-x}{x\sin x}= \lim_{x \to0 } \frac{\cos x -1}{\sin x+x\cos x}}\)
No i nic sensownego mi nie wychodzi, dalej \(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\).Mogę tutaj użyć reguły kolejny raz czy nie? Nie wiem co już tutaj mam zrobić, gdzie zrobiłem bląd itp.

Za pomoc jestem wdzięczny
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2015, o 18:44 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w absurdalnym dziale.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3358
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Oblicz, korzystając z reguły l'Hospitala.

Post autor: mortan517 »

Zastosuj regułę jeszcze raz.
ODPOWIEDZ