Tożsamości rachunku zbiorów

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
S1nner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 25 lis 2012, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy

Tożsamości rachunku zbiorów

Post autor: S1nner »

Witam,
proszę o rozwiązanie następujących przykładów:

Udowodnić, że:
1. \(\displaystyle{ A \times (B \cup C)=(A \times B) \cup (A \times C)}\)

2. \(\displaystyle{ (B \cap C) \times A=(B \times A) \cap (C \times A)}\)

Z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2015, o 18:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowa nazwa tematu. Temat umieszczony w złym dziale.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Tożsamości rachunku zbiorów

Post autor: a4karo »

Pokaż własne próby rozwiązania
S1nner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 25 lis 2012, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy

Tożsamości rachunku zbiorów

Post autor: S1nner »

a4karo pisze:Pokaż własne próby rozwiązania
1. \(\displaystyle{ A \times (B \cup C)=(A \times B) \cup (A \times C)}\)

Niech \(\displaystyle{ (x,y) \in A \times (B \cup C)}\), oznacza to, że \(\displaystyle{ x \in A}\) i jednocześnie \(\displaystyle{ y \in (B \cup C)}\). Zatem \(\displaystyle{ x \in A}\) i jednocześnie \(\displaystyle{ y \in B}\), bądź \(\displaystyle{ y \in c}\). Więc albo \(\displaystyle{ x \in A}\) i \(\displaystyle{ y \in B}\), albo \(\displaystyle{ x \in A}\) i \(\displaystyle{ y \in C}\). Czyli \(\displaystyle{ (x,y) \in A \times B}\), albo \(\displaystyle{ (x,y) \in A \times C}\) Zatem:

\(\displaystyle{ (x,y) \in (A \times B) \cup (A \times C)}\)

2. \(\displaystyle{ (B \cap C) \times A=(B \times A) \cap (C \times A)}\)

Niech \(\displaystyle{ (x,y) \in (B \cap C) \times A}\), oznacza to, że \(\displaystyle{ x \in (B \cap C)}\) i jednocześnie \(\displaystyle{ y \in A}\). Zatem \(\displaystyle{ x \in B}\) i jednocześnie \(\displaystyle{ y \in A}\), oraz\(\displaystyle{ x \in C}\) i jednocześnie \(\displaystyle{ y \in A}\). Więc \(\displaystyle{ x \in B}\) i \(\displaystyle{ y \in A}\), oraz \(\displaystyle{ x \in C}\) i \(\displaystyle{ y \in A}\). Czyli \(\displaystyle{ (x,y) \in B \times A}\), i \(\displaystyle{ (x,y) \in C \times A}\) Zatem:

\(\displaystyle{ (B \times A) \cap (C \times A)}\)

Wydaje mi się, że tak to powinno wyglądać :>

P.S

Dzięki za pomoc!
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Tożsamości rachunku zbiorów

Post autor: a4karo »

OK. To sa dowody zawierań w jedna stronę (uzywasz sformułowań typu "zatem" więc", które sugeruja wynikanie w jedna strone). W drugą są podobne, ale trzeba je przeprowadzić. Powodzenia
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36201
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5349 razy

Tożsamości rachunku zbiorów

Post autor: Jan Kraszewski »

a4karo pisze:OK. To sa dowody zawierań w jedna stronę (uzywasz sformułowań typu "zatem" więc", które sugeruja wynikanie w jedna strone). W drugą są podobne, ale trzeba je przeprowadzić.
Albo zauważyć, że wykonane przejścia są równoważne.

JK
ODPOWIEDZ