Konkurs PW - wyróżnieni finaliści

Kangur, Alfik, Mistrzostwa w Grach Logicznych, Sejmik, Konkurs PW... Słowem - konkursy ogólnopolskie, ale nie OM.
Awatar użytkownika
MrLan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 16 paź 2014, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Konkurs PW - wyróżnieni finaliści

Post autor: MrLan »

Witam forumowiczów i uczestników konkursu. Czy ktoś wie ilu finalistów zostaje wyróżnionych? Że jest 15 laureatów na matmę i 5 na infę to wiem, ale chodzi mi o wyróżnienia, które gwarantują maxa z matematyki na wydziały PW. BTW jaki przewidujecie próg na dostanie się do finału?
Krzychu12321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 1 lut 2015, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaaaaaaaaaaa
Podziękował: 20 razy

Konkurs PW - wyróżnieni finaliści

Post autor: Krzychu12321 »

Zależy od roku. Zobacz sobie w archiwum finałów, tam masz listy laureatów i wyróżnionych. Próg>90.
Awatar użytkownika
MrLan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 16 paź 2014, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Konkurs PW - wyróżnieni finaliści

Post autor: MrLan »

Nie wiem czemu na to nie wpadłem . Próg wynosi ostatecznie 90 pkt i zakwalifikowało się 161 osób. Patrząc na poprzednie lata widzę, że zdarzały się przypadki (co najmniej trzy wyłapałem), że dana osoba brała w finale konkursu więcej niż jeden raz. Jak to możliwe, skoro "Kto może brać udział w konkursie: [...] W części pierwszej właściwie każdy, kto ma do dostęp Internetu, ale tylko aktualni maturzyści lub uczniowie będą dopuszczeni do Finału."?
Damian1996
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 21 mar 2014, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krynica/Kraków
Podziękował: 1 raz

Konkurs PW - wyróżnieni finaliści

Post autor: Damian1996 »

"Aktualni maturzyści lub uczniowie...", czyli nie tylko maturzyści, ale młodsze roczniki również mogą się zakwalifikować do finału
Awatar użytkownika
MrLan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 16 paź 2014, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Konkurs PW - wyróżnieni finaliści

Post autor: MrLan »

Coś słabo widocznie rozumiem tekst
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3035
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Konkurs PW - wyróżnieni finaliści

Post autor: bakala12 »

Generalnie jest tak, że laureaci i finaliści zapraszani są na uroczyste wręczenie dyplomów i rozdanie nagród na MiNI. Laureatów zazwyczaj jest około 10, góra 15 osób i wyróżnionych raczej podobnie. W razie innych pytań służę pomocą.
Awatar użytkownika
MrLan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 16 paź 2014, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Konkurs PW - wyróżnieni finaliści

Post autor: MrLan »

bakala12, jeśli chodzi o Twoje doświadczenia z konkursem PW:
1) Jak jest z indukcją? Jest potrzebna?
2) Jeśli chodzi o trygonometrie: czy trzeba znać tą masę wzorów, tożsamości trygonometrycznych czy wystarczą takie podstawowe i mniej zaawansowane?
3) Masz propozycję ważnych twierdzeń i zależności trygonometrycznych, które mogą się pojawić a nie są bardzo znane?
Jakieś inne wskazówki?
Wiesiek7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 18 mar 2013, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 11 razy

Konkurs PW - wyróżnieni finaliści

Post autor: Wiesiek7 »

Mnie akurat najbardziej martwi brak kart wzorów maturalnych Niestety albo trzeba zaryć wszystkie wzory trygonometryczne, albo udowadniać z zespolonych
Awatar użytkownika
MrLan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 16 paź 2014, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Konkurs PW - wyróżnieni finaliści

Post autor: MrLan »

albo udowadniać z zespolonych
- pod warunkiem, że się wie z czym to się je. Swoją drogą ciekawe, że trygonometria dotyczy ogromnej części zadań.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3035
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Konkurs PW - wyróżnieni finaliści

Post autor: bakala12 »

bakala12, jeśli chodzi o Twoje doświadczenia z konkursem PW:
1) Jak jest z indukcją? Jest potrzebna?
2) Jeśli chodzi o trygonometrie: czy trzeba znać tą masę wzorów, tożsamości trygonometrycznych czy wystarczą takie podstawowe i mniej zaawansowane?
3) Masz propozycję ważnych twierdzeń i zależności trygonometrycznych, które mogą się pojawić a nie są bardzo znane?
Jakieś inne wskazówki?
1) Indukcja. hmm..., na finale zdarza się sporadycznie, ale jakoś ostatnio chyba była. W każdym razie zdecydowanie trzeba umieć, bo już w zadaniach półfinałowych się zdarza, więc w finale też może się trafić. Więc zdecydowanie jest potrzebna. Ogólnie to bardzo przydatne narzędzie i warto to umieć.
2) Trygonometria. Obowiązkowej znajomości oczywiście nie ma, ale moim zdaniem jest wysoce zalecana. Zdecydowanie polecam nauczyć się wzorów (tych bardziej zaawansowanych, np. sinus kąta potrojonego czy suma cosinusów) w szczególności, bo ich znajomość może zadecydować o tym czy zrobisz zadanie. Pomijam już czynnik czasu, który możesz zaoszczędzić jak się nauczysz wzorów zamiast je wyprowadzać na szybko. Oczywiście ideę wyprowadzeń też warto znać, żeby w razie watpliwości skorygować wzór. Ale czasu na to na konkursie raczej nie znajdziesz, więc polecam umieć wzory
Więc generalnie zaawansowane wzory jak najbardziej się przydadzą.
3) Wzory trygonometryczne jakie ja umiałem i wystarczyły:
sinus, cosinus, tangens sumy/różnicy kątów
sinus, cosinus, tangens kąta podwojonego i potrojonego
suma/różnica sinusów, cosinusów, tangensów
I chyba tyle. No i mnie osobiście przydał się fakt że \(\displaystyle{ \sin 15^{\circ}=\frac{\sqrt{6}-\sqrt{2}}{4}}\), można powiedzieć, że uratował mi zadanie.
4) Mniej znane twierdzenia. No warto znać na przykład twierdzenie Ptolemeusza, bo było zadanie które z tego szło na którymś z finałów. Więcej nic mi nie przychodzi do głowy, ale uważam, że warto liznąć jakieś podstawy olimpijskie, zdecydowanie pomaga.
Awatar użytkownika
MrLan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 16 paź 2014, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Konkurs PW - wyróżnieni finaliści

Post autor: MrLan »

Dziękuję bardzo. "Przejęzyczyłem" się z 3) i miało być "geometrycznych" zamiast "trygonometrycznych", więc jeśli masz na to jeszcze jakieś pomysły to chętnie poczytam, jesli nie to i tak dziękuję. Wnioskuję, że byłeś laureatem?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3035
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Konkurs PW - wyróżnieni finaliści

Post autor: bakala12 »

MrLan, odnośnie geometrii to nie wiem co poradzić. O tej porze nic konkretnego nie przychodzi mi do głowy, ale na świeżo spojrzę jutro i może mi się coś przypomni.
Ogólnie konkurs może być dobrym wstępem do Olimpiady Matematycznej, bo zadania nie są tak bardzo nieszablonowe jak na olimpiadzie, ale do osiągnięcia dobrych rezultatów olimpijczykiem nie trzeba być (choć jest bardzo trudno, obecne statystyki są takie, że wśród laureatów około 80% to co najmniej finaliści Olimpiady). Ale generalnie polecam, zadania są ciekawe i niekoniecznie zawsze oczywiste.
A odnośnie mojej osoby, to tak byłem laureatem poprzednich edycji (dokładniej XIII i XIV)
SzalonyMatematyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 1 sty 2014, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 8 razy

Konkurs PW - wyróżnieni finaliści

Post autor: SzalonyMatematyk »

A co na dzień przed konkursem poleciłbyś z kombinatoryki? Zadania maturalne za łatwe na to, omowe za trudne. Może masz jakiegoś fajnego pdfa?
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 972
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

Konkurs PW - wyróżnieni finaliści

Post autor: AndrzejK »

Są już zadania:

Kod: Zaznacz cały

https://konkurs.mini.pw.edu.pl/node/12375
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15496
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5224 razy

Konkurs PW - wyróżnieni finaliści

Post autor: Premislav »

2.:    
ODPOWIEDZ