Rozwiń w szereg Maclaurina

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
jaq021
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 3 kwie 2015, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Rozwiń w szereg Maclaurina

Post autor: jaq021 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{1+x^2}}\)
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 896
Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 40 razy

Rozwiń w szereg Maclaurina

Post autor: VillagerMTV »

Jakieś próby?
jaq021
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 3 kwie 2015, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Rozwiń w szereg Maclaurina

Post autor: jaq021 »

Liczyłem pochodne, potem wstawiałem do nich 0, ale nie zauważyłem żadnej zależności...
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3446
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Rozwiń w szereg Maclaurina

Post autor: musialmi »

Bo to trochę inaczej trzeba. Skorzystaj ze wzoru na \(\displaystyle{ \sum q^n}\) (suma ciągu/ szeregu geometrycznego).
jaq021
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 3 kwie 2015, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Rozwiń w szereg Maclaurina

Post autor: jaq021 »

A mógłbyś to bardziej rozwinąć? Byłbym wdzięczny
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Rozwiń w szereg Maclaurina

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ 1+q+q^2+q^3+\ldots=\frac{1}{1-q}}\).

U Ciebie jest ułamek \(\displaystyle{ \frac{1}{1+x^2}}\).

Ile wynosi \(\displaystyle{ q}\) ?
jaq021
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 3 kwie 2015, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Rozwiń w szereg Maclaurina

Post autor: jaq021 »

\(\displaystyle{ -x^2}\). Czyli to będzie \(\displaystyle{ 1-x^2+x^4-x^6+\ldots}\)?
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2015, o 10:59 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Rozwiń w szereg Maclaurina

Post autor: rafalpw »

Tak.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3446
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Rozwiń w szereg Maclaurina

Post autor: musialmi »

Warto dodać, że to jest prawda tylko dla \(\displaystyle{ x \in (-1,1)}\), bo taki jest promień zbieżności tego szeregu.
jaq021
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 3 kwie 2015, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Rozwiń w szereg Maclaurina

Post autor: jaq021 »

Wiem to, ale dzięki
ODPOWIEDZ