Asymptoty a dziedzina
- Poszukujaca
- Użytkownik

- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Asymptoty a dziedzina
Mam znaleźć asymptoty funkcji: \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{\frac{1-x}{1+x}}}\).
Dziedzina tej funkcji to: \(\displaystyle{ D_{f}=(-1,1]}\)
Czy za asymptotę tej funkcji możemy uznać prostą \(\displaystyle{ x=-1}\) mimo iż istnieje tylko prawostronna granica przy \(\displaystyle{ x \rightarrow -1}\)?
Czy asymptotą tej funkcji może być prosta \(\displaystyle{ y=0}\)?
Dziedzina tej funkcji to: \(\displaystyle{ D_{f}=(-1,1]}\)
Czy za asymptotę tej funkcji możemy uznać prostą \(\displaystyle{ x=-1}\) mimo iż istnieje tylko prawostronna granica przy \(\displaystyle{ x \rightarrow -1}\)?
Czy asymptotą tej funkcji może być prosta \(\displaystyle{ y=0}\)?
-
Andreas
- Użytkownik

- Posty: 1127
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 156 razy
Asymptoty a dziedzina
Tak.Poszukujaca pisze:Czy za asymptotę tej funkcji możemy uznać prostą \(\displaystyle{ x=-1}\)
Nie.Poszukujaca pisze:Czy asymptotą tej funkcji może być prosta \(\displaystyle{ y=0}\)?
-
szachimat
- Użytkownik

- Posty: 1672
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Asymptoty a dziedzina
Asymptota może być tylko jednostronna, natomiast prosta \(\displaystyle{ y=0}\) nie jest asymptotą poziomą, bo pojęcie to dotyczy nieskończoności, a my mamy dziedzinę taką jak napisałaś.Poszukujaca pisze:Mam znaleźć asymptoty funkcji: \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{\frac{1-x}{1+x}}}\).
Dziedzina tej funkcji to: \(\displaystyle{ D_{f}=(-1,1]}\)
Czy za asymptotę tej funkcji możemy uznać prostą \(\displaystyle{ x=-1}\) mimo iż istnieje tylko prawostronna granica przy \(\displaystyle{ x \rightarrow -1}\)?
Czy asymptotą tej funkcji może być prosta \(\displaystyle{ y=0}\)?
- Poszukujaca
- Użytkownik

- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Asymptoty a dziedzina
Czy zatem funkcje, ktorych dziedziną jest przedział ("ograniczony" z obu stron) nie mają w ogóle asymptoty ukośnych (poziomych)?
- Poszukujaca
- Użytkownik

- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Asymptoty a dziedzina
A co z funkcją \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{x^{2}-1}}\)
Jej dziedzina to nie zbior liczb rzeczywistych, ale suma przedziałów nieograniczonych. I co wtedy?
Jej dziedzina to nie zbior liczb rzeczywistych, ale suma przedziałów nieograniczonych. I co wtedy?
-
szachimat
- Użytkownik

- Posty: 1672
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Asymptoty a dziedzina
Ale ta funkcja w nieskończoności przyjmuje jakieś wartości, czyli może mieć np. asymptotę ukośną. A czy ma - nie chce mi się teraz liczyć, bo nie to jest istotą pytania.
- Poszukujaca
- Użytkownik

- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Asymptoty a dziedzina
Wykres funkcji wygląda tak: ... 29&x=0&y=0
Zastanawia mnie, czy \(\displaystyle{ y=0}\) może być asymptotą ukośną.-- 31 mar 2015, o 23:30 --Już zrozumiałam. Funkcja może mieć asymptoty ukośne przy \(\displaystyle{ x \rightarrow \pm \infty}\) wtedy i tylko wtedy, gdy ma nieograniczoną dziedzinę z dołu lub z góry.
Zastanawia mnie, czy \(\displaystyle{ y=0}\) może być asymptotą ukośną.-- 31 mar 2015, o 23:30 --Już zrozumiałam. Funkcja może mieć asymptoty ukośne przy \(\displaystyle{ x \rightarrow \pm \infty}\) wtedy i tylko wtedy, gdy ma nieograniczoną dziedzinę z dołu lub z góry.
-
szachimat
- Użytkownik

- Posty: 1672
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Asymptoty a dziedzina
Myślę, że rozumujesz dobrze, lecz zapis, że funkcja ma nieograniczoną dziedzinę z dołu lub z góry, jest niepoprawny. Sensowniej jest powiedzieć, że w nieskończoności wykres przybliża się do asymptoty.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Asymptoty a dziedzina
Tak. Każda asymptota pozioma jest szczególnym przypadkiem asymptoty ukośnej.Zastanawia mnie, czy \(\displaystyle{ y=0}\) może być asymptotą ukośną.
- Poszukujaca
- Użytkownik

- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Asymptoty a dziedzina
Jeszcze mam pytanie co do funkcji \(\displaystyle{ f(x)=ex^{-x}}\)
Przeprowadziłam cały schemat badania jej zmienności. Dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych, więc nie ma asymptot pionowych. Dziedzina wskazuje na możliwość istnienia asymptot ukośnych.
Gdy liczę współczynniki \(\displaystyle{ a, b}\), oba wychodzą zerowe, co oznaczałoby, że asymptotą jest prosta \(\displaystyle{ y=0}\). Ale czy może tak rzeczywiście być skoro funkcja przyjmuje wartosci dodatnie na przedziale \(\displaystyle{ x\in (0,\infty)}\), a dla \(\displaystyle{ x\in (-\infty, 0)}\) - ujemne?
Przeprowadziłam cały schemat badania jej zmienności. Dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych, więc nie ma asymptot pionowych. Dziedzina wskazuje na możliwość istnienia asymptot ukośnych.
Gdy liczę współczynniki \(\displaystyle{ a, b}\), oba wychodzą zerowe, co oznaczałoby, że asymptotą jest prosta \(\displaystyle{ y=0}\). Ale czy może tak rzeczywiście być skoro funkcja przyjmuje wartosci dodatnie na przedziale \(\displaystyle{ x\in (0,\infty)}\), a dla \(\displaystyle{ x\in (-\infty, 0)}\) - ujemne?
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Asymptoty a dziedzina
Funkcja \(\displaystyle{ f(x)=ex^{-x}}\)nie jest okreslona dla wszystkich rzeczywistych \(\displaystyle{ x}\) (chyba że podałaś błedny wzór).
Podejrzewam,że chodziło Ci o \(\displaystyle{ xe^{-x}}\).
Oczywiście funkcja może mieć różne asymptoty w plus i minus nieskończoności. Ta akurat ma asymptotę tylko z jednej strony i jest nią, jak wyliczyłaś, \(\displaystyle{ y=0}\)
Podejrzewam,że chodziło Ci o \(\displaystyle{ xe^{-x}}\).
Oczywiście funkcja może mieć różne asymptoty w plus i minus nieskończoności. Ta akurat ma asymptotę tylko z jednej strony i jest nią, jak wyliczyłaś, \(\displaystyle{ y=0}\)
- Poszukujaca
- Użytkownik

- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Asymptoty a dziedzina
Tak, zrobiłam literówkę. Chodziło o funkcje: \(\displaystyle{ f(x)=xe^{-x}}\).
Czy trzeba dopisać, że jest to asymptotą jednostronna - prawostronna? Czyli funkcja ma asymptotę przy \(\displaystyle{ x \rightarrow +\infty}\) a przy \(\displaystyle{ x \rightarrow -\infty}\) nie ma?
Czy trzeba dopisać, że jest to asymptotą jednostronna - prawostronna? Czyli funkcja ma asymptotę przy \(\displaystyle{ x \rightarrow +\infty}\) a przy \(\displaystyle{ x \rightarrow -\infty}\) nie ma?
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Asymptoty a dziedzina
Dokładnie tak. I musisz podać, że chodzi o asymptotę prawo/lewostronną.
Przy okazji: warto rozwiać mit o tym, że krzywa zbliża sie do asymptoty. Otóż, wbrew temu, co twierdzą niektórzy, krzywa może przecinać asymptotę nawt nieskończenie wiele razy. Przykłądem może być funkcja \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{1+x^2}}\), której asymptota poziomą z oby stron jest prosta ???
Przy okazji: warto rozwiać mit o tym, że krzywa zbliża sie do asymptoty. Otóż, wbrew temu, co twierdzą niektórzy, krzywa może przecinać asymptotę nawt nieskończenie wiele razy. Przykłądem może być funkcja \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{1+x^2}}\), której asymptota poziomą z oby stron jest prosta ???
-
Andreas
- Użytkownik

- Posty: 1127
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 156 razy
Asymptoty a dziedzina
W tym przykładzie to prawda, jednak istnieją oczywiście funkcję o dziedzinie \(\displaystyle{ \RR}\) z asymptotami pionowymi.Poszukujaca pisze:Dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych, więc nie ma asymptot pionowych.