Jak w ogóle to ruszyć?
\(\displaystyle{ xdy-ydx=\sqrt{x^{2}+y^{2}} dx}\) ??
Przy takich podstawieniach:
\(\displaystyle{ u=\frac{y}{x}}\)
\(\displaystyle{ y^{'}=u^{'}x+u}\)
-- 25 mar 2015, o 14:03 --
Trochę to szarpnąłem:P
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=\frac{\sqrt{x^{2}+y^{2}}}{x}dx}\)
Ale teraz też nie wiem jak dalej.
Równania różniczkowe jednorodne.
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8714
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 338 razy
- Pomógł: 3434 razy
Równania różniczkowe jednorodne.
\(\displaystyle{ x \mbox{d}y=(\sqrt{x^{2}+y^{2}}+y) \mbox{d}x}\)\(\displaystyle{ xdy-ydx=\sqrt{x^{2}+y^{2}} dx}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}y}{ \mbox{d}x}= \frac{ \sqrt{x^{2}+y^{2}}+y}{x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}y}{ \mbox{d}x}= \sqrt{1+\frac{y^{2}}{x^2}}+ \frac{ y}{x}}\)
Podstawienie:
\(\displaystyle{ u= \frac{y}{x} \Rightarrow y=ux \Rightarrow \frac{ \mbox{d}y}{ \mbox{d}x}=\frac{ \mbox{d}u}{ \mbox{d}x}x+u}\)
daje równanie o zmiennych rozdzielonych:
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}u}{ \mbox{d}x}x+u= \sqrt{1+u^2}+ u}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}u}{ \mbox{d}x}x= \sqrt{1+u^2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{1+u^2}}\mbox{d}u= \frac{1}{x}\mbox{d}x}\)
Potrafisz dalej?.
-
BeHappy
- Użytkownik

- Posty: 239
- Rejestracja: 18 lis 2014, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
Równania różniczkowe jednorodne.
kerajs pisze: \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{1+u^2}}\mbox{d}u= \frac{1}{x}\mbox{d}x}\)
Potrafisz dalej?.
Jaką metodą obliczyć tą całkę?
\(\displaystyle{ \int \frac{du}{\sqrt{1+u^{2}}}}\) -> Czy to jeden z wzorów elementarnych xD?
Tzn. chodzi mi o ten (sorki, ale sporo pozapominałem po długiej przerwie od egzaminów):
\(\displaystyle{ \int\frac{dx}{\sqrt{x^{2}+q}}=\ln|x+\sqrt{x^{2}+q}|}\)
Chociaż odpowiedź mam, że:
\(\displaystyle{ y=x\arcsin cx}\) - więc jak to kurcze w końcu jest:D?
Mógłbyś napisać co się stało, że wykładowca otrzymał takie przekształcenie?
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=\frac{2xy}{x^{2}-y^{2}} |:x^{2} \rightarrow \frac{dy}{dx}=\frac{\frac{2x}{y}}{1-\frac{y^{2}}{x^{2}}}}\)
Jak dla mnie powinno wyjść tak:
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=\frac{2xy \cdot x^{2}}{1-\frac{y^{2}}{x^{2}}}}\)
-
sardom
- Użytkownik

- Posty: 40
- Rejestracja: 25 lis 2012, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Równania różniczkowe jednorodne.
Taką całkę, najłatwiej chyba przez podstawienie \(\displaystyle{ u=cosh(t)}\). Nie trzeba pamiętać tych wzorów, a jedynie co podstawić. Później korzystasz z jedynki hyperbolicznej i powinno wyjść.
-
BeHappy
- Użytkownik

- Posty: 239
- Rejestracja: 18 lis 2014, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
Równania różniczkowe jednorodne.
sardom pisze:Taką całkę, najłatwiej chyba przez podstawienie \(\displaystyle{ u=cosh(t)}\). Nie trzeba pamiętać tych wzorów, a jedynie co podstawić. Później korzystasz z jedynki hyperbolicznej i powinno wyjść.
Ale ta całka jest równa temu co podaje wzór czy nie? Jeśli tak to czemu w odpowiedziach mam:
\(\displaystyle{ y=x\arcsin cx}\) ?? - \(\displaystyle{ \ln}\) taki jaki by wyszedł z tej całki można by przekształcić do tej postaci?
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8714
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 338 razy
- Pomógł: 3434 razy
Równania różniczkowe jednorodne.
Nie jest to wzór elementarny, ale warto go znać. I on błyskawicznie rozwiązuje tę całkę.BeHappy pisze: \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{1+u^2}}\mbox{d}u= ..}\)
Jaką metodą obliczyć tę całkę?
\(\displaystyle{ \int \frac{du}{\sqrt{1+u^{2}}}}\) -> Czy to jeden z wzorów elementarnych xD?
Tzn. chodzi mi o ten (sorki, ale sporo pozapominałem po długiej przerwie od egzaminów):
\(\displaystyle{ \int\frac{dx}{\sqrt{x^{2}+q}}=\ln|x+\sqrt{x^{2}+q}|}\).
Pomysł kolegi sardom też rozwiązuje całkę, jednak powrót do zmiennej \(\displaystyle{ u}\) niektórym studentom może sprawić kłopot.
Ale wracając do równania:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1}{\sqrt{1+u^2}}\mbox{d}u= \int_{}^{} \frac{1}{x}\mbox{d}x}\)
\(\displaystyle{ \ln \left| u+ \sqrt{u^2+1} \right|=\ln \left| x \right| +C}\)
\(\displaystyle{ u+ \sqrt{u^2+1} =Cx}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{u^2+1} =Cx-u}\)
\(\displaystyle{ 1=(Cx)^2-2Cxu}\)
\(\displaystyle{ 1=(Cx)^2-2Cx \frac{y}{x}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{(Cx)^2-1}{2C}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{C}{2}x^2- \frac{1}{2C}}\)
Możesz sam sprawdzić czy to prawidłowa odpowiedź wstawiając do równania wyrażenia:BeHappy pisze:Chociaż odpowiedź mam, że:
\(\displaystyle{ y=x\arcsin cx}\) - więc jak to kurcze w końcu jest:D?
\(\displaystyle{ \frac{y}{x} =\arcsin cx \wedge \frac{ \mbox{d}y }{ \mbox{d}x } =\arcsin cx+ \frac{Cx}{ \sqrt{1-(Cx)^2} }}\)
Przypuszczam , że wyglądało to tak:BeHappy pisze:Mógłbyś napisać co się stało, że wykładowca otrzymał takie przekształcenie?
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=\frac{2xy}{x^{2}-y^{2}} |:x^{2} \rightarrow \frac{dy}{dx}=\frac{\frac{2x}{y}}{1-\frac{y^{2}}{x^{2}}}}\)
Jak dla mnie powinno wyjść tak:
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=\frac{2xy \cdot x^{2}}{1-\frac{y^{2}}{x^{2}}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=\frac{2xy }{x^{2}-y^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=\frac{2xy \ \ \ |:x^{2}}{x^{2}-y^{2} \ |:x^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=\frac{2\frac{y}{x} }{1-(\frac{y}{x})^{2}}}\)
-
BeHappy
- Użytkownik

- Posty: 239
- Rejestracja: 18 lis 2014, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
Równania różniczkowe jednorodne.
kerajs pisze:
Przypuszczam , że wyglądało to tak:BeHappy pisze:Mógłbyś napisać co się stało, że wykładowca otrzymał takie przekształcenie?
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=\frac{2xy}{x^{2}-y^{2}} |:x^{2} \rightarrow \frac{dy}{dx}=\frac{\frac{2x}{y}}{1-\frac{y^{2}}{x^{2}}}}\)
Jak dla mnie powinno wyjść tak:
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=\frac{2xy \cdot x^{2}}{1-\frac{y^{2}}{x^{2}}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=\frac{2xy }{x^{2}-y^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=\frac{2xy \ \ \ |:x^{2}}{x^{2}-y^{2} \ |:x^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=\frac{2\frac{y}{x} }{1-(\frac{y}{x})^{2}}}\)
A jakoś dodatkowo trzeba zapisywać, że dzieli się tylko prawą stronę i można tak w równaniu:D? Chociaż to właściwie jak skracanie ułamka.
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8714
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 338 razy
- Pomógł: 3434 razy
Równania różniczkowe jednorodne.
Ale to nie jest dzielenie równania stronami, ale tylko rozszerzanie ułamka \(\displaystyle{ \frac{2xy }{x^{2}-y^{2} }}\).
Można je zapisać tak:
\(\displaystyle{ \frac{2xy }{x^{2}-y^{2} } \cdot \frac{ \frac{1}{x^2} }{ \frac{1}{x^2}}\ \ \ ,}\)
a inny nauczyciel powie ,,licznik i mianownik dzielimy przez x do kwadratu' i od razu napisze:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{2xy}{x^2} }{ \frac{x^{2}-y^{2}}{x^2}} \ \ \ .}\)
Twój prowadzący poprzednie stwierdzenie wyraża taką konwencją zapisu:
\(\displaystyle{ \frac{2xy \ \ \ |:x^{2}}{x^{2}-y^{2} \ |:x^{2}}}\)
Można je zapisać tak:
\(\displaystyle{ \frac{2xy }{x^{2}-y^{2} } \cdot \frac{ \frac{1}{x^2} }{ \frac{1}{x^2}}\ \ \ ,}\)
a inny nauczyciel powie ,,licznik i mianownik dzielimy przez x do kwadratu' i od razu napisze:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{2xy}{x^2} }{ \frac{x^{2}-y^{2}}{x^2}} \ \ \ .}\)
Twój prowadzący poprzednie stwierdzenie wyraża taką konwencją zapisu:
\(\displaystyle{ \frac{2xy \ \ \ |:x^{2}}{x^{2}-y^{2} \ |:x^{2}}}\)