Rozumienie zapisu.

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
sardom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 25 lis 2012, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Rozumienie zapisu.

Post autor: sardom »

Cześć.
Mam problem z rozumieniem takiego zapisu:
Mamy jakieś równanie jednorodne i zapisujemy sobie je w postaci \(\displaystyle{ M(x,y)dx + N(x,y)dy=0}\). Aby ułatwić sobie liczenie podstawiamy \(\displaystyle{ y=ux}\). Wówczas \(\displaystyle{ N(x,y)}\) po podstawieniu wynosi \(\displaystyle{ N(x,ux)(xdu+udx)}\).
I przy tej ostatniej równości mam jakąś "blokadę" w zrozumieniu. Niby to wygląda na normalne podstawienie i różniczkowanie iloczynu, ale nie do końca jestem przekonany. Mógłby ktoś wyjaśnić jak na to patrzeć?
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1382
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Rozumienie zapisu.

Post autor: mostostalek »

chodzi dokładnie o iloczyn pochodnych..

Zauważ:
\(\displaystyle{ N(x,y)dy=N(x,ux)d(ux)=N(x,ux)(xdu+udx)}\)
ODPOWIEDZ