Izomorfizm przestrzeni
-
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 9 paź 2012, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Izomorfizm przestrzeni
Jak udowodnić, że przestrzenie \(\displaystyle{ \left( \mathbb{K}^N , || \cdot ||_{N,p} \right)}\) i \(\displaystyle{ \left( \mathbb{K}^N , || \cdot ||_{N,q} \right)}\) są izomorficzne
\(\displaystyle{ \mathbb{K} \in \left\{ \mathbb{R} , \mathbb{C}\right\}}\)
a \(\displaystyle{ ||a||_{N,p} = \left( \sum_{n=1}^{N} |a_n|^p \right)^{\frac{1}{p}}}\)
Nie wiem jakim wzorem zadać ten izomrofizm
\(\displaystyle{ \mathbb{K} \in \left\{ \mathbb{R} , \mathbb{C}\right\}}\)
a \(\displaystyle{ ||a||_{N,p} = \left( \sum_{n=1}^{N} |a_n|^p \right)^{\frac{1}{p}}}\)
Nie wiem jakim wzorem zadać ten izomrofizm
-
- Użytkownik
- Posty: 7251
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 940 razy
- Spektralny
- Korepetytor
- Posty: 3964
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Dąbrowa Górnicza, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 926 razy
Izomorfizm przestrzeni
Serio chcesz tutaj używać twierdzenia Riesza? Jeśli tak, to jak?Kartezjusz pisze:Czemu wyznaczać. Mówi Ci coś TW Riesza?
Niech \(\displaystyle{ 1\leqslant p<q\leqslant \infty.}\) Wówczas
\(\displaystyle{ \|x\|_{N,p}\geqslant \|x\|_{N,q}.}\)
Potrzebujemy teraz takiej stałej \(\displaystyle{ \delta>0}\), że
\(\displaystyle{ \|x\|_{N,p}\leqslant \delta\|x\|_{N,q}.}\)
Oznaczmy przez \(\displaystyle{ r}\) wykładnik sprzężony do \(\displaystyle{ q/p}\). Zastosujmy teraz nierówność Höldera z wykładnikiem \(\displaystyle{ q/p}\) do \(\displaystyle{ u=(|x_1|^p, \ldots, |x_N|^{p})}\) i \(\displaystyle{ v=(1,\ldots, 1)}\). Mamy
\(\displaystyle{ \|x\|_{N,p}^p = \|uv\|_{N, 1} \leqslant \Big(\sum_{k=1}^N |x_k|^q\Big)^{p/q} \cdot N^{1/r}}\)
Stąd
\(\displaystyle{ \|x\|_{N,p} \leqslant \|x\|_{N,q} \cdot N^{1/{pr}}}\).
Stała \(\displaystyle{ N^{1/{pr}}}\), którą tutaj otrzymaliśmy jest optymalna.
- Spektralny
- Korepetytor
- Posty: 3964
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Dąbrowa Górnicza, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 926 razy
Izomorfizm przestrzeni
Wynika to z faktu, że te same ciągi są zbieżne do 0. W zasadzie to wynika to z twierdzenia o trzech ciągach zatem.