Zbadać, czy relacja jest funkcją.

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
Magda0601
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy

Zbadać, czy relacja jest funkcją.

Post autor: Magda0601 »

Rozważmy relację \(\displaystyle{ \left( m,k\right) \in \NN ^{2},\left( m,k\right) \in f \Leftrightarrow \left( m=k=1 \vee \left[ k= \frac{m+1}{2}\right] \right)}\). Zbadać, czy jest funkcją. Jeśli tak, sprawdzić, czy jest różnowartościowa i surjektywna na \(\displaystyle{ \NN}\). Wyznaczyć obraz zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 2 ^{k}:k \in \NN \right\}}\) i przeciwobraz zbioru: \(\displaystyle{ \left\{ 2,3,5\right\}}\).
Ostatnio zmieniony 14 mar 2015, o 14:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Zbadać, czy relacja jest funkcją.

Post autor: Jan Kraszewski »

Jak definiujesz funkcję?

JK
ODPOWIEDZ