Witam! Mam do rozwiązania równanie tylko w liczbach całkowitych:
\(\displaystyle{ xyz=5x+5y+5z ,x, y, z \in C}\)
Jak rozwiązywać takie równania? Rozwiązywałem podobne zadania z dwiema niewiadomymi, ale z trzema nie wiem jak ugryźć.
Całkowite rozwiązania równania
- Poszukujaca
- Użytkownik

- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Całkowite rozwiązania równania
Może pokombinuj coś z podzielnością?
Zauważ, że jedna z liczb \(\displaystyle{ x, y, z}\) musi być podzielna przez \(\displaystyle{ 5}\).
Możesz założyć, że np \(\displaystyle{ x=5t, t \in C}\) ponieważ iloczyn dwóch liczb całkowitych jest zawsze liczbą całkowitą.
Zauważ, że jedna z liczb \(\displaystyle{ x, y, z}\) musi być podzielna przez \(\displaystyle{ 5}\).
Możesz założyć, że np \(\displaystyle{ x=5t, t \in C}\) ponieważ iloczyn dwóch liczb całkowitych jest zawsze liczbą całkowitą.
- Hendra
- Użytkownik

- Posty: 176
- Rejestracja: 18 sty 2015, o 23:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 3 razy
Całkowite rozwiązania równania
Myślałem o podzielności Tak robiłem zadania z dwiema niewiadomymi.
Po podstawieniu \(\displaystyle{ x=5t, t \in C}\) wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ t= \frac{y+z}{yz-5}}\)
W sumie nawet nie wiem czy potrzebnie wyznaczałem \(\displaystyle{ t}\), bo ciężko rozdzielić ten ułamek, żeby szukać potem liczb podzielnych.
Po podstawieniu \(\displaystyle{ x=5t, t \in C}\) wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ t= \frac{y+z}{yz-5}}\)
W sumie nawet nie wiem czy potrzebnie wyznaczałem \(\displaystyle{ t}\), bo ciężko rozdzielić ten ułamek, żeby szukać potem liczb podzielnych.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13385
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Re: Całkowite rozwiązania równania
Czy są inne rozwiazania \(\displaystyle{ abc=a+b+c}\) poza \(\displaystyle{ (a,b,c)=(1,2,3)}\) ?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy