pare łatwych pochodnych (nie dla mnie).
1. \(\displaystyle{ \frac{x+7}{x}}\)
2. \(\displaystyle{ \frac{4x}{x+5}}\)
3. \(\displaystyle{ \frac{ax^2+b}{cx+d}}\)
4. \(\displaystyle{ (8x^3-5)^9}\)
5. \(\displaystyle{ (5-x^2)^3+1}\)
btw. jak zrobić potęge potęgi w LATEX'u
pochodne
- max
- Użytkownik

- Posty: 3242
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
pochodne
2) \(\displaystyle{ \left(\frac{4x}{x + 5}\right)' = \left(4 - \frac{20}{x + 5}\right)' = \frac{20}{(x + 5)^{2}}}\)
\(\displaystyle{ x^{x^{x}}}\)
w LaTeX-u (to X na końcu wymawia się jako 'h')czezar pisze:btw. jak zrobić potęge potęgi w LATEX'ie
\(\displaystyle{ x^{x^{x}}}\)
Kod: Zaznacz cały
[tex]x^{x^{x}}[/tex]- Maniek
- Użytkownik

- Posty: 777
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
pochodne
4)\(\displaystyle{ \left( (8x^3-5)^9\right) '=9(8x^3-5)^8 \cdot (24x^2)}\)
5)\(\displaystyle{ \left( (5-x^2)^3\right) '=3(5-x^2)^2 \cdot (-2x)}\) :>
[ Dodano: 14 Czerwca 2007, 16:37 ]
3)\(\displaystyle{ \left[\frac{f(x)}{g(x)}\right]'=\frac{f'(x)g(x)-f(x)g'(x)}{[g(x)]^{2}}}\)
5)\(\displaystyle{ \left( (5-x^2)^3\right) '=3(5-x^2)^2 \cdot (-2x)}\) :>
[ Dodano: 14 Czerwca 2007, 16:37 ]
3)\(\displaystyle{ \left[\frac{f(x)}{g(x)}\right]'=\frac{f'(x)g(x)-f(x)g'(x)}{[g(x)]^{2}}}\)
