Wyznaczyć sumę i przecięcie
-
Magda0601
- Użytkownik

- Posty: 151
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
Wyznaczyć sumę i przecięcie
Wyznaczyć: \(\displaystyle{ \bigcap_{n=1}^{ \infty} A_{n}, \bigcup_{n=1}^{ \infty} A_{n}}\) jeśli \(\displaystyle{ A_{n}=left[ left( 1+ frac{left( -1
ight) ^{n} }{n}
ight) ^{n} ,9+ frac{left( -1
ight) ^{n} }{n}
ight)}\)
Odpowiedź uzasadnić.
Proszę o rozwiązanie i uzasadnienie bo nie umiem zrobić tego zadania.
ight) ^{n} }{n}
ight) ^{n} ,9+ frac{left( -1
ight) ^{n} }{n}
ight)}\)
Odpowiedź uzasadnić.
Proszę o rozwiązanie i uzasadnienie bo nie umiem zrobić tego zadania.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2015, o 09:54 przez Magda0601, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Magda0601
- Użytkownik

- Posty: 151
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
Wyznaczyć sumę i przecięcie
Mam rysunek, ale nie wiem jak mam wyznaczyć sumę i przecięcie. Przez pytania pomocnicze nie dojdę do tego, więc prosze o rozwiązanie i wyjaśnienie co się po kolei robi.
-
Magda0601
- Użytkownik

- Posty: 151
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
Wyznaczyć sumę i przecięcie
Musi należeć do przedziału zadanego przez \(\displaystyle{ A _{n}}\)? Mam policzyć granicę dolną i górną tych punktów?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Wyznaczyć sumę i przecięcie
Masz pomyśleć, matematyka to nie magia. Punkt należy do sumy zbiorów gdy należy do któregokolwiek z nich. Narysowanie kilku pierwszych zbiorów ma służyć temu, byś zauważyła, jak te przedziały zmieniają się przy rosnącym \(\displaystyle{ n}\), co pozwala stwierdzić, jaka będzie ich suma/przekrój.
Policzenie pewnych granic może w dalszej perspektywie być pomocne, ale dopiero wtedy, gdy będziesz wiedziała, co i po co liczyć.
JK
Policzenie pewnych granic może w dalszej perspektywie być pomocne, ale dopiero wtedy, gdy będziesz wiedziała, co i po co liczyć.
JK
-
Magda0601
- Użytkownik

- Posty: 151
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
Wyznaczyć sumę i przecięcie
Czyli żeby policzyć \(\displaystyle{ \bigcap_{n=1}^{ \infty} A_{n},}\) muszę policzyć granicę górną \(\displaystyle{ \left( 1+ \frac{\left( -1\right) ^{n} }{n} \right) ^{n}}\) i granicę dolną \(\displaystyle{ 9+ \frac{\left( -1\right) ^{n} }{n}}\), natomiast żeby policzyć \(\displaystyle{ \bigcup_{n=1}^{ \infty} A_{n}}\) muszę policzyć granicę dolną \(\displaystyle{ \left( 1+ \frac{\left( -1\right) ^{n} }{n} \right) ^{n}}\) i granicę górną \(\displaystyle{ 9+ \frac{\left( -1\right) ^{n} }{n}}\) ?
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Wyznaczyć sumę i przecięcie
Nie epatuj terminologią. Masz sobie uświadomić, które punkty na prostej będą należały do wszystkich zbiorów (to przekrój), a krtóre będa należały do któregokolwiek (to suma).
-
Magda0601
- Użytkownik

- Posty: 151
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
Wyznaczyć sumę i przecięcie
Właśnie myślę, że te punkty graniczne, o których pisałam wyżej będą wyznaczały te przedziały.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Wyznaczyć sumę i przecięcie
A co powiesz np o punkcie \(\displaystyle{ 5}\)? Nie fascynuj się tak granicami: popatrz na te obrazki, dorysuj jeszcze dwa. Może coś wymyslisz...
-
Magda0601
- Użytkownik

- Posty: 151
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
Wyznaczyć sumę i przecięcie
Suma będzie w przedziale \(\displaystyle{ left[ 0; 9,5
ight)}\) to na pewno, bo punkt musi należeć do któregokolwiek przedziału.
Natomiast myślę, że przecięcie będzie w przedziale \(\displaystyle{ left[ frac{1}{e}; 8
ight)}\)
Tak wychodzi z moich rysunków. Czy dobrze ?
ight)}\) to na pewno, bo punkt musi należeć do któregokolwiek przedziału.
Natomiast myślę, że przecięcie będzie w przedziale \(\displaystyle{ left[ frac{1}{e}; 8
ight)}\)
Tak wychodzi z moich rysunków. Czy dobrze ?
-
Magda0601
- Użytkownik

- Posty: 151
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
Wyznaczyć sumę i przecięcie
Przecięcie jednak będzie w przedziale \(\displaystyle{ left[ e; 8
ight)}\). Ale nadal nie wiem co z sumą. Wydaje mi się, że 1 należy do sumy zbiorów.
ight)}\). Ale nadal nie wiem co z sumą. Wydaje mi się, że 1 należy do sumy zbiorów.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Wyznaczyć sumę i przecięcie
gdze najbardziej "na lewo" jestes w stanie "siegnąć" tymi zbiorami? Lewe końce tworzą dwa ciągi: jeden dla parzystych a drugi dla nieparzystych wskazników. Popatrz jak one sie zachowują.
Z prawej strony podobnie
Z prawej strony podobnie
-
Magda0601
- Użytkownik

- Posty: 151
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
Wyznaczyć sumę i przecięcie
Tak, widzę. Ale nadal obstaję przy tym, że najdalej na lewo sięgają do 0. Skoro do sumy zbiorów ma należeć jakikolwiek punkt, no to już od razu przy policzeniu \(\displaystyle{ A _{1}}\) widać, że wychodzi po lewej stronie 0.