[MIX] Zadania różne XI
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[MIX] Zadania różne XI
1. rozwiązane przez kerajsa
Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y + \sqrt{x+y}=2\\ \frac{x^2}{y}+ \frac{y^2}{x} = \frac{19}{xy} \end{cases}}\)
2. Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie zbiorem \(\displaystyle{ n+1}\) elementowym, zaś \(\displaystyle{ A_1, ...., A_{2n+1}}\) jego różnymi podzbiorami takimi, że
jakiekolwiek \(\displaystyle{ n}\) z nich ma łącznie co najmniej \(\displaystyle{ n}\) elementów. Udowodnić, że istnieją wśród nich \(\displaystyle{ A_i, A_j, A_k}\) takie, iż \(\displaystyle{ A_i \cap A_j \neq \emptyset}\) oraz \(\displaystyle{ A_i \cap A_k \neq \emptyset}\) oraz \(\displaystyle{ A_j \cap A_k \neq \emptyset}\)
3. Liczby \(\displaystyle{ x, y}\) są takie, że \(\displaystyle{ x+ 2x^2 +…+ 7x^7 + 45x^{10}= \frac{3}{2} =y+2y^2+ … +7y^7 +8y^8+ 9y^9}\).
Która z nich jest większa ?
Singapur
4. W turnieju szachowym każdy gra z każdym jeden raz. Partię nazywa się dziwną jeśli jej wygrany miał końcowy wynik w turnieju mniejszy niż przegrany. Udowodnić, że może być co najwyżej \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) partii dziwnych spośród wszystkich rozegranych. oraz wskazać wyniki takiego turnieju, w którym było ich właśnie tyle.
5. rozwiązane przez Qnia
Niech \(\displaystyle{ a= \underbrace{1....1}_{n}}\) oraz \(\displaystyle{ b= 1 \underbrace{0....0}_{n-1} 5}\); wykazać, że \(\displaystyle{ ab+1}\) jest kwadratem liczby całkowitej
6. rozwiązane przez Premislava
Czy istnieją \(\displaystyle{ x , y >1}\) względnie pierwsze o tej własności, że \(\displaystyle{ x^2+ 125}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ y}\) oraz \(\displaystyle{ y^2+ 125}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ x}\) ?
7. rozwiązane przez Premislava
Niech \(\displaystyle{ S = \left\{ x: x^4 - 13x^2+36 \leq 0 \right\}}\). Ile to jest \(\displaystyle{ \max _{x \in S} \ x^3 - 3x}\) ?
8. rozwiązane przez kerajsa
Dla jakich \(\displaystyle{ x \in Q}\) jest \(\displaystyle{ \sqrt{1+ 105 \cdot 2^x} \in Q}\) ?
9. rozwiązane Marcina7Cd
Wyznaczyć wszystkie \(\displaystyle{ f: R \mapsto R}\) takie, że zbiór \(\displaystyle{ \left\{ \frac{f \left( x \right) }{x} : \ x \neq 0 \right\}}\) jest skończony oraz
\(\displaystyle{ f \left( x-1-f \left( x \right) \right) = f \left( x \right) - x -1}\) dla \(\displaystyle{ x \in R}\)
10. rozwiązane przez Qnia
Udowodnić, że w ciągu Fibonacciego nie ma liczby nieparzystej podzielnej przez \(\displaystyle{ 17}\)
11. rozwiązane przez yorgina
Ciąg \(\displaystyle{ u_n}\) jest określony rekurencyjnie
\(\displaystyle{ \begin{cases}u_1= 1 \\ u_2=2\\ u_{n+2}= 5u_{n+1}- 6u_n \end{cases}}\).
Udowodnić, że \(\displaystyle{ u_n - 2^{n-1}}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ n^n}\)
W. S
12. rozwiązane przez Qnia
Udowodnić tożsamość
\(\displaystyle{ xyz \left( x+y+z \right) ^3 - \left( xy+ yz+zx \right) ^3 = \left( x^2-yz \right) \left( y^2-xz \right) \left( z^2-xy \right)}\)
13. rozwiązane przez Zahiona
Dane są liczby naturalne \(\displaystyle{ a, b, c}\) takie, że \(\displaystyle{ NWD \left( a, b, c \right) = 1}\) oraz \(\displaystyle{ b^2=ac}\) . Udowodnić, że \(\displaystyle{ a+2b+c}\) jest kwadratem liczby całkowitej
14. rozwiązane przez kerajsa
Na każdym polu szachownicy \(\displaystyle{ 7 \times 7}\) siedzi żaba. Wszystkie żaby skaczą, każda na jakieś pole sąsiadujące bokiem z tym na którym siedziała. Udowodnić, ze istnieje pole na którym będzie więcej niż jedna żaba.
15. rozwiązane Marcina7Cd
Udowodnić, że liczba \(\displaystyle{ i_{179}}\) jest złożona, gdzie \(\displaystyle{ i_{n}= \underbrace{1....1}_{n}}\) jest liczbą jedynkową
M
16. rozwiązane przez yorgina
Niech \(\displaystyle{ f \left( a \right) = \prod_{d|a \ d \geq 1} d}\). Czy jeśli \(\displaystyle{ f \left( m \right) =f \left( n \right)}\) to \(\displaystyle{ m= n}\) ?
17. rozwiązane przez kerajsa
Czy istnieje trójkąt, którego wierzchołki są punktami kratowymi, a długości boków liczbami nieparzystymi ?
M
18. Niech \(\displaystyle{ a, b, c \in R}\). Udowodnić, że jeśli liczby \(\displaystyle{ \frac{1+ab}{a-b}}\), \(\displaystyle{ \frac{1+bc}{b-c}}\) , \(\displaystyle{ \frac{1+ca}{c-a}}\) są całkowite, to są też względnie pierwsze
19. rozwiązane przez kicaja
Wyznaczyć wszystkie wielomiany \(\displaystyle{ p}\) takie, że gdy \(\displaystyle{ xyz \neq 0}\) i \(\displaystyle{ \frac{1}{x}+ \frac{1}{y}= \frac{1}{z}}\) to
\(\displaystyle{ \frac{1}{p \left( x \right) }+ \frac{1}{p \left( y \right) }= \frac{1}{p \left( z \right) }}\)
116 algebra problems
20. Niech \(\displaystyle{ p}\) będzie liczbą pierwszą. Udowodnić, że istnieje liczba pierwsza \(\displaystyle{ q}\) taka, że \(\displaystyle{ n^p - p}\) nie dzieli się przez \(\displaystyle{ q}\) przy czym \(\displaystyle{ n}\) jest dowolną liczbą całkowitą.
21. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ x_1, ...., x_n}\) są to liczby rzeczywiste (niekoniecznie dodatnie), oraz \(\displaystyle{ n>3}\) jest liczbą nieparzystą to:
\(\displaystyle{ \left( n-1 \right) \max \left\{ x_1^2, …, x_n^2 \right\} + \left( x_1+…+ x_n \right) ^2 \geq x_1^2 + … + x_n^2}\)
22. rozwiązane przez yorgina i hydra147
Niech \(\displaystyle{ M \left( n \right) = \left\{ -1, ...., -n \right\}}\) i gdy \(\displaystyle{ A \subset M \left( n \right)}\) to \(\displaystyle{ f \left( A \right) = \prod_{j \in A} j}\). Obliczyć \(\displaystyle{ \sum_{A} f \left( A \right)}\)
23. Czy istnieje pokolorowanie 7-ma kolorami zbioru \(\displaystyle{ N}\), takie
że jeśli \(\displaystyle{ a \in N}\) to w zbiorze \(\displaystyle{ \left\{ a, 2a, 3a, 4a, 5a, 6a, 7a \right\}}\) każda liczba ma inny kolor ?
Komäl
24. Dane jest \(\displaystyle{ n}\) punktów wewnątrz kwadratu. Punkty te łączy się ze sobą i z wierzchołkami kwadratu tak, aby odcinki jakie będą narysowane nie przecinały się. Punkty łączy się dopóty, dopóki jest to możliwe. Ile będzie odcinków ?
Uwagi: zbiór utworzony z wierzchołków kwadratu i wybranych punktów wewnętrznych nie zawiera trójek współliniowych.
M
25. rozwiązane przez Qnia
Czy można „przetransformować” \(\displaystyle{ f \left( x \right) = x^2+4x+3}\) na \(\displaystyle{ g \left( x \right) = x^2+10x+9}\) poprzez skończoną ilość operacji:
\(\displaystyle{ f \left( x \right) \mapsto x^2f \left( \frac{1}{x}+ 1 \right)}\) bądź \(\displaystyle{ f \left( x \right) \mapsto \left( x-1 \right) ^2 f \left( \frac{1}{x-1} \right)}\) ?
26. rozwiązane przez yorgina
Mając dane trzy punkty \(\displaystyle{ A, B, C}\) skonstruować kwadrat, którego środkiem jest \(\displaystyle{ A}\), zaś punkty \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ C}\) są na sąsiednich bokach tego kwadratu
27. Wykazać że trójkąt równoboczny nie może być rozłożony na pięć przystających trójkątów
28. Niech \(\displaystyle{ f : C \mapsto R}\) tj. \(\displaystyle{ f \left( z \right) = |z^3 - z +2|}\). Ile to jest \(\displaystyle{ \max _{z: \ |z|=1} \ f \left( z \right)}\) ?
29. rozwiązane przez mola_ksiazkowego
Dane są liczby naturalne \(\displaystyle{ a, b >1}\) względnie pierwsze i takie, że \(\displaystyle{ \frac{a^2}{2ab^2 -b^3 +1}}\) jest liczbą całkowitą nieujemną. Udowodnić, że \(\displaystyle{ a=7}\) i \(\displaystyle{ b=2}\)
30. rozwiązane przez Qnia i yorgina
Wykazać, że ilość podziałów zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1, ..., n \right\}}\) na trzy niepuste podzbiory to \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \left( 3^{n-1} - 2^n +1 \right)}\)
Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y + \sqrt{x+y}=2\\ \frac{x^2}{y}+ \frac{y^2}{x} = \frac{19}{xy} \end{cases}}\)
2. Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie zbiorem \(\displaystyle{ n+1}\) elementowym, zaś \(\displaystyle{ A_1, ...., A_{2n+1}}\) jego różnymi podzbiorami takimi, że
jakiekolwiek \(\displaystyle{ n}\) z nich ma łącznie co najmniej \(\displaystyle{ n}\) elementów. Udowodnić, że istnieją wśród nich \(\displaystyle{ A_i, A_j, A_k}\) takie, iż \(\displaystyle{ A_i \cap A_j \neq \emptyset}\) oraz \(\displaystyle{ A_i \cap A_k \neq \emptyset}\) oraz \(\displaystyle{ A_j \cap A_k \neq \emptyset}\)
3. Liczby \(\displaystyle{ x, y}\) są takie, że \(\displaystyle{ x+ 2x^2 +…+ 7x^7 + 45x^{10}= \frac{3}{2} =y+2y^2+ … +7y^7 +8y^8+ 9y^9}\).
Która z nich jest większa ?
Singapur
4. W turnieju szachowym każdy gra z każdym jeden raz. Partię nazywa się dziwną jeśli jej wygrany miał końcowy wynik w turnieju mniejszy niż przegrany. Udowodnić, że może być co najwyżej \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) partii dziwnych spośród wszystkich rozegranych. oraz wskazać wyniki takiego turnieju, w którym było ich właśnie tyle.
5. rozwiązane przez Qnia
Niech \(\displaystyle{ a= \underbrace{1....1}_{n}}\) oraz \(\displaystyle{ b= 1 \underbrace{0....0}_{n-1} 5}\); wykazać, że \(\displaystyle{ ab+1}\) jest kwadratem liczby całkowitej
6. rozwiązane przez Premislava
Czy istnieją \(\displaystyle{ x , y >1}\) względnie pierwsze o tej własności, że \(\displaystyle{ x^2+ 125}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ y}\) oraz \(\displaystyle{ y^2+ 125}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ x}\) ?
7. rozwiązane przez Premislava
Niech \(\displaystyle{ S = \left\{ x: x^4 - 13x^2+36 \leq 0 \right\}}\). Ile to jest \(\displaystyle{ \max _{x \in S} \ x^3 - 3x}\) ?
8. rozwiązane przez kerajsa
Dla jakich \(\displaystyle{ x \in Q}\) jest \(\displaystyle{ \sqrt{1+ 105 \cdot 2^x} \in Q}\) ?
9. rozwiązane Marcina7Cd
Wyznaczyć wszystkie \(\displaystyle{ f: R \mapsto R}\) takie, że zbiór \(\displaystyle{ \left\{ \frac{f \left( x \right) }{x} : \ x \neq 0 \right\}}\) jest skończony oraz
\(\displaystyle{ f \left( x-1-f \left( x \right) \right) = f \left( x \right) - x -1}\) dla \(\displaystyle{ x \in R}\)
10. rozwiązane przez Qnia
Udowodnić, że w ciągu Fibonacciego nie ma liczby nieparzystej podzielnej przez \(\displaystyle{ 17}\)
11. rozwiązane przez yorgina
Ciąg \(\displaystyle{ u_n}\) jest określony rekurencyjnie
\(\displaystyle{ \begin{cases}u_1= 1 \\ u_2=2\\ u_{n+2}= 5u_{n+1}- 6u_n \end{cases}}\).
Udowodnić, że \(\displaystyle{ u_n - 2^{n-1}}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ n^n}\)
W. S
12. rozwiązane przez Qnia
Udowodnić tożsamość
\(\displaystyle{ xyz \left( x+y+z \right) ^3 - \left( xy+ yz+zx \right) ^3 = \left( x^2-yz \right) \left( y^2-xz \right) \left( z^2-xy \right)}\)
13. rozwiązane przez Zahiona
Dane są liczby naturalne \(\displaystyle{ a, b, c}\) takie, że \(\displaystyle{ NWD \left( a, b, c \right) = 1}\) oraz \(\displaystyle{ b^2=ac}\) . Udowodnić, że \(\displaystyle{ a+2b+c}\) jest kwadratem liczby całkowitej
14. rozwiązane przez kerajsa
Na każdym polu szachownicy \(\displaystyle{ 7 \times 7}\) siedzi żaba. Wszystkie żaby skaczą, każda na jakieś pole sąsiadujące bokiem z tym na którym siedziała. Udowodnić, ze istnieje pole na którym będzie więcej niż jedna żaba.
15. rozwiązane Marcina7Cd
Udowodnić, że liczba \(\displaystyle{ i_{179}}\) jest złożona, gdzie \(\displaystyle{ i_{n}= \underbrace{1....1}_{n}}\) jest liczbą jedynkową
M
16. rozwiązane przez yorgina
Niech \(\displaystyle{ f \left( a \right) = \prod_{d|a \ d \geq 1} d}\). Czy jeśli \(\displaystyle{ f \left( m \right) =f \left( n \right)}\) to \(\displaystyle{ m= n}\) ?
17. rozwiązane przez kerajsa
Czy istnieje trójkąt, którego wierzchołki są punktami kratowymi, a długości boków liczbami nieparzystymi ?
M
18. Niech \(\displaystyle{ a, b, c \in R}\). Udowodnić, że jeśli liczby \(\displaystyle{ \frac{1+ab}{a-b}}\), \(\displaystyle{ \frac{1+bc}{b-c}}\) , \(\displaystyle{ \frac{1+ca}{c-a}}\) są całkowite, to są też względnie pierwsze
19. rozwiązane przez kicaja
Wyznaczyć wszystkie wielomiany \(\displaystyle{ p}\) takie, że gdy \(\displaystyle{ xyz \neq 0}\) i \(\displaystyle{ \frac{1}{x}+ \frac{1}{y}= \frac{1}{z}}\) to
\(\displaystyle{ \frac{1}{p \left( x \right) }+ \frac{1}{p \left( y \right) }= \frac{1}{p \left( z \right) }}\)
116 algebra problems
20. Niech \(\displaystyle{ p}\) będzie liczbą pierwszą. Udowodnić, że istnieje liczba pierwsza \(\displaystyle{ q}\) taka, że \(\displaystyle{ n^p - p}\) nie dzieli się przez \(\displaystyle{ q}\) przy czym \(\displaystyle{ n}\) jest dowolną liczbą całkowitą.
21. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ x_1, ...., x_n}\) są to liczby rzeczywiste (niekoniecznie dodatnie), oraz \(\displaystyle{ n>3}\) jest liczbą nieparzystą to:
\(\displaystyle{ \left( n-1 \right) \max \left\{ x_1^2, …, x_n^2 \right\} + \left( x_1+…+ x_n \right) ^2 \geq x_1^2 + … + x_n^2}\)
22. rozwiązane przez yorgina i hydra147
Niech \(\displaystyle{ M \left( n \right) = \left\{ -1, ...., -n \right\}}\) i gdy \(\displaystyle{ A \subset M \left( n \right)}\) to \(\displaystyle{ f \left( A \right) = \prod_{j \in A} j}\). Obliczyć \(\displaystyle{ \sum_{A} f \left( A \right)}\)
23. Czy istnieje pokolorowanie 7-ma kolorami zbioru \(\displaystyle{ N}\), takie
że jeśli \(\displaystyle{ a \in N}\) to w zbiorze \(\displaystyle{ \left\{ a, 2a, 3a, 4a, 5a, 6a, 7a \right\}}\) każda liczba ma inny kolor ?
Komäl
24. Dane jest \(\displaystyle{ n}\) punktów wewnątrz kwadratu. Punkty te łączy się ze sobą i z wierzchołkami kwadratu tak, aby odcinki jakie będą narysowane nie przecinały się. Punkty łączy się dopóty, dopóki jest to możliwe. Ile będzie odcinków ?
Uwagi: zbiór utworzony z wierzchołków kwadratu i wybranych punktów wewnętrznych nie zawiera trójek współliniowych.
M
25. rozwiązane przez Qnia
Czy można „przetransformować” \(\displaystyle{ f \left( x \right) = x^2+4x+3}\) na \(\displaystyle{ g \left( x \right) = x^2+10x+9}\) poprzez skończoną ilość operacji:
\(\displaystyle{ f \left( x \right) \mapsto x^2f \left( \frac{1}{x}+ 1 \right)}\) bądź \(\displaystyle{ f \left( x \right) \mapsto \left( x-1 \right) ^2 f \left( \frac{1}{x-1} \right)}\) ?
26. rozwiązane przez yorgina
Mając dane trzy punkty \(\displaystyle{ A, B, C}\) skonstruować kwadrat, którego środkiem jest \(\displaystyle{ A}\), zaś punkty \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ C}\) są na sąsiednich bokach tego kwadratu
27. Wykazać że trójkąt równoboczny nie może być rozłożony na pięć przystających trójkątów
28. Niech \(\displaystyle{ f : C \mapsto R}\) tj. \(\displaystyle{ f \left( z \right) = |z^3 - z +2|}\). Ile to jest \(\displaystyle{ \max _{z: \ |z|=1} \ f \left( z \right)}\) ?
29. rozwiązane przez mola_ksiazkowego
Dane są liczby naturalne \(\displaystyle{ a, b >1}\) względnie pierwsze i takie, że \(\displaystyle{ \frac{a^2}{2ab^2 -b^3 +1}}\) jest liczbą całkowitą nieujemną. Udowodnić, że \(\displaystyle{ a=7}\) i \(\displaystyle{ b=2}\)
30. rozwiązane przez Qnia i yorgina
Wykazać, że ilość podziałów zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1, ..., n \right\}}\) na trzy niepuste podzbiory to \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \left( 3^{n-1} - 2^n +1 \right)}\)
Ostatnio zmieniony 21 sty 2016, o 19:39 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 17 razy.
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8714
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 338 razy
- Pomógł: 3434 razy
[MIX] Zadania różne XI
1:
8:
Rozwiązanie dotyczy zadania 8, a nie 7 jak było wcześniej napisane.
Ostatnio zmieniony 8 mar 2015, o 20:15 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[MIX] Zadania różne XI
16. cd
1, 8
19 cd
14 cd
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:

