Szukam wyjaśnienia symboli i poniższego wzoru odkopanego w notatkach:
\(\displaystyle{ I(L)= I_{0}e ^{-\kappa L}}\)
kto wie gdzie znajdę wyjasnienie tego wzoru i definicje do tego wzoru?
wzór na absorpcję
-
szw1710
wzór na absorpcję
Można np. zinterpretować go w kategorii rozpadu promieniotwórczego. Początkowa masa pierwiastka to \(\displaystyle{ I_0}\), \(\displaystyle{ \kappa>0}\) to prędkość rozpadu, \(\displaystyle{ L}\) to czas. \(\displaystyle{ I(L)}\) to masa pozostałego pierwiastka po czasie \(\displaystyle{ L}\).
Można podobnie opisać tym wzorem odpływ gotówki z konta, czyli pozostałość pieniędzy na koncie. Powiedzmy, że w każdej chwili ktoś podbiera Ci z konta, na którym deponujesz \(\displaystyle{ I_0}\) pieniędzy, kasę z prędkością \(\displaystyle{ \kappa}\) (to roczna stopa, może nie zwrotu ). Znów \(\displaystyle{ L}\) będzie czasem.
Inny analogiczny model - wymieranie populacji.
Wszystkim rządzi równanie różniczkowe \(\displaystyle{ I'(L)=-\kappa I(L)}\) z warunkiem początkowym \(\displaystyle{ I(0)=I_0}\).
Można podobnie opisać tym wzorem odpływ gotówki z konta, czyli pozostałość pieniędzy na koncie. Powiedzmy, że w każdej chwili ktoś podbiera Ci z konta, na którym deponujesz \(\displaystyle{ I_0}\) pieniędzy, kasę z prędkością \(\displaystyle{ \kappa}\) (to roczna stopa, może nie zwrotu ). Znów \(\displaystyle{ L}\) będzie czasem.
Inny analogiczny model - wymieranie populacji.
Wszystkim rządzi równanie różniczkowe \(\displaystyle{ I'(L)=-\kappa I(L)}\) z warunkiem początkowym \(\displaystyle{ I(0)=I_0}\).
-
evilkaz
- Użytkownik

- Posty: 80
- Rejestracja: 30 gru 2014, o 01:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 18 razy
wzór na absorpcję
jest to wzór na absorpcję światła. Nie wiem co oznaczają powyższe symbole w tym kontekście
-
szw1710
wzór na absorpcję
Ale to też będzie model rozpadu. Zmienną jest \(\displaystyle{ L}\).
Między wierszami znajdziesz równanie różniczkowe, które opisałem.
Między wierszami znajdziesz równanie różniczkowe, które opisałem.
-
sailormoon88
- Użytkownik

- Posty: 204
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 24 razy
-
szw1710
wzór na absorpcję
"Moje" równanie w pełnej krasie. Ono opisuje bardzo wiele rzeczy. Może i ja się dokształcę
Matematyka finansowa, oprocentowanie ciągłe, przyrost populacji, rozpad promieniotwórczy i tu - jak się dowiadujemy - absorpcję światła. Interesujące.
Generalnie chodzi o równanie różniczkowe \(\displaystyle{ \frac{\dd x}{\dd t}=K x(t)}\). Stała \(\displaystyle{ K}\) może być i dodatnia (stopa zwrotu w matematyce finansowej) i ujemna (rozpad promieniotwórczy).
Matematyka finansowa, oprocentowanie ciągłe, przyrost populacji, rozpad promieniotwórczy i tu - jak się dowiadujemy - absorpcję światła. Interesujące.
Generalnie chodzi o równanie różniczkowe \(\displaystyle{ \frac{\dd x}{\dd t}=K x(t)}\). Stała \(\displaystyle{ K}\) może być i dodatnia (stopa zwrotu w matematyce finansowej) i ujemna (rozpad promieniotwórczy).
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8714
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 338 razy
- Pomógł: 3434 razy
wzór na absorpcję
A może tak:
Wzór opisuje I prawo absorpcji (prawo Lamberta) gdzie:
\(\displaystyle{ L}\)- grubość warstwy ośrodka przez który przechodzi wiązka światła, grubość warstwy absorpcyjnej (oznaczana także jako \(\displaystyle{ X, d,b}\) )
\(\displaystyle{ I _{0}}\) - początkowe natężenie wiązki światła
\(\displaystyle{ I\left( L\right)}\) - natężenie wiązki światła po przejściu przez warstwę o grubości \(\displaystyle{ L}\)
\(\displaystyle{ \kappa}\) -współczynnik absorpcji, współczynnik pochłaniania (oznaczany także jako \(\displaystyle{ k, \alpha}\) )
Wzór opisuje I prawo absorpcji (prawo Lamberta) gdzie:
\(\displaystyle{ L}\)- grubość warstwy ośrodka przez który przechodzi wiązka światła, grubość warstwy absorpcyjnej (oznaczana także jako \(\displaystyle{ X, d,b}\) )
\(\displaystyle{ I _{0}}\) - początkowe natężenie wiązki światła
\(\displaystyle{ I\left( L\right)}\) - natężenie wiązki światła po przejściu przez warstwę o grubości \(\displaystyle{ L}\)
\(\displaystyle{ \kappa}\) -współczynnik absorpcji, współczynnik pochłaniania (oznaczany także jako \(\displaystyle{ k, \alpha}\) )