Asymptoty, ekstremum

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
zieliksonek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Asymptoty, ekstremum

Post autor: zieliksonek »

\(\displaystyle{ f(x)=\arcctg \left( \frac{1}{x}\right)}\)

a. funkcja ma ekstremum lokalne

b. funkcja ma asymptotę pionową

c. funkcja ma a. poziomą

Moje odp.: tylko c. - proszę o sprawdzenie
Ostatnio zmieniony 27 lut 2015, o 16:28 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
miodzio1988

Asymptoty, ekstremum

Post autor: miodzio1988 »

a) Ma esktemum globalne nawet, więc i lokalne też

b) ok

c) ok-- 27 lutego 2015, 16:38 --chociaż jakby tak pomyśleć nad a to masz racje. Globalne nie implikuje lokalne, zależy od definicji, sama to przemyśl
zieliksonek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Asymptoty, ekstremum

Post autor: zieliksonek »

Pochodna wychodzi tutaj \(\displaystyle{ \frac{1}{1+ x^{2} }}\), jak znaleźć punkt, w którym istnieje ekstremum lokalne, skoro się nie zeruje?
miodzio1988

Asymptoty, ekstremum

Post autor: miodzio1988 »

Wolfram mnie oszukał, bo mi w zerze wyznaczył globalne minimum.

Sorka, moim zdaniem masz ok
zieliksonek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Asymptoty, ekstremum

Post autor: zieliksonek »

Ok, dzięki
ODPOWIEDZ