[Teoria liczb] Mix zadań.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
Zahion
- Moderator

- Posty: 2090
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
[Teoria liczb] Mix zadań.
1. Dane są liczby naturalne \(\displaystyle{ a, b}\) takie, że \(\displaystyle{ 31^{1995}|a^{2}+b^{2}}\), czy wynika stąd, że \(\displaystyle{ 31^{1996} |ab}\) ? Odpowiedz uzasadnij.
2. Rozwiąż w zbiorze liczb pierwszych równanie :
\(\displaystyle{ 1)p^{2}+q^{2}=a^{2}+b^{2}+c^{2}}\)
3. Czy równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań w liczbach naturalnych \(\displaystyle{ x,y,z}\), jeśli
a) \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=z^{3}}\)
b)\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=z^{3}}\) i \(\displaystyle{ NWD\left( x,y,z\right)=1}\).
c)\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=z^{1998}}\)
d)\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=z^{n}}\)\(\displaystyle{ , n \in}\) N
4. Dane są liczby całkowite \(\displaystyle{ a,b}\) takie, że :
a) Liczba \(\displaystyle{ \frac{a^{2}+b^{2}}{ab+1}}\) jest naturalna. Wykaż, że liczba ta jest także kwadratem pewnej liczby całkowitej.
b) Liczba \(\displaystyle{ \frac{a^{2}+b^{2}}{ab+1}}\) jest całkowita ujemna. Wyznacz możliwe wartości tej liczby.
c) dla pewnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) zachodzi \(\displaystyle{ n = \frac{a^{2}+b^{2}}{ab-1}}\). Wyznacz możliwe wartości \(\displaystyle{ n}\).
5. Niech \(\displaystyle{ n}\) będzie liczbą naturalną. Wykaż, że :
a) Istnieje nieskończenie wiele liczb naturalnych \(\displaystyle{ \left( a,b,c,d,e\right)}\) takich, że
\(\displaystyle{ n = \frac{a^{2}+b^{2}+c^{2}+d^{2}+e^{2}}{abcde+1}}\)
6. Wykaż, że istnieje nieskończenie wiele liczb \(\displaystyle{ n}\), że liczba \(\displaystyle{ \left( 0^{2}+1^{2}\right)\left( 1^{2}+1\right)\left( 2^{2}+1\right) ...\left( \left( n-1\right) ^{2}+1\right)}\) ma dzielnik postaci \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b \in N}\) i \(\displaystyle{ a, b \neq 1}\)
7. Liczby \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2},a^{2}+c^{2},b^{2}+c^{2}}\) są kwadratami pewnych liczb całkowitych, przy czym \(\displaystyle{ a,b,c \in N}\). Wykaż, że\(\displaystyle{ 55|abc}\)
8. Niech liczby \(\displaystyle{ x,y,z}\) będą naturalne oraz dla pewnej liczby \(\displaystyle{ k \in N}\) zachodzi \(\displaystyle{ k|x^{2}y+y^{2}z+xz^{2}-xyz}\) i \(\displaystyle{ k|xy^{2}+yz^{2}+x^{2}z-xyz}\). Czy \(\displaystyle{ k|\left( x^{2}+y^{2}\right)\left( y^{2}+z^{2}\right)\left( x^{2}+z^{2}\right)}\)? Odpowiedz uzasadnij.
9. Niech \(\displaystyle{ p}\) będzie liczbą pierwszą postaci \(\displaystyle{ 4k+1,k \in N}\), mającą jeden rozkład na sumę kwadratów dwóch liczb całkowitych. Wyznacz maksymalną liczbę rozkładów na sumę kwadratów dwóch liczb całkowitych \(\displaystyle{ p^{4}}\)
10. Udowodnij, że dla \(\displaystyle{ n >1}\) liczba \(\displaystyle{ 1 + \frac{1}{3} + ... + \frac{1}{2n-1}}\) nie jest liczbą całkowitą.
11. Niech \(\displaystyle{ p _{k}}\) to \(\displaystyle{ k -}\) ta liczb pierwsza, udowodnij, że \(\displaystyle{ p _{k} < 2^{2^{k}}}\), \(\displaystyle{ k \ge 1}\)
Wszelkie błędy proszę zgłaszać w temacie.
2. Rozwiąż w zbiorze liczb pierwszych równanie :
\(\displaystyle{ 1)p^{2}+q^{2}=a^{2}+b^{2}+c^{2}}\)
3. Czy równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań w liczbach naturalnych \(\displaystyle{ x,y,z}\), jeśli
a) \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=z^{3}}\)
b)\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=z^{3}}\) i \(\displaystyle{ NWD\left( x,y,z\right)=1}\).
c)\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=z^{1998}}\)
d)\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=z^{n}}\)\(\displaystyle{ , n \in}\) N
4. Dane są liczby całkowite \(\displaystyle{ a,b}\) takie, że :
a) Liczba \(\displaystyle{ \frac{a^{2}+b^{2}}{ab+1}}\) jest naturalna. Wykaż, że liczba ta jest także kwadratem pewnej liczby całkowitej.
b) Liczba \(\displaystyle{ \frac{a^{2}+b^{2}}{ab+1}}\) jest całkowita ujemna. Wyznacz możliwe wartości tej liczby.
c) dla pewnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) zachodzi \(\displaystyle{ n = \frac{a^{2}+b^{2}}{ab-1}}\). Wyznacz możliwe wartości \(\displaystyle{ n}\).
5. Niech \(\displaystyle{ n}\) będzie liczbą naturalną. Wykaż, że :
a) Istnieje nieskończenie wiele liczb naturalnych \(\displaystyle{ \left( a,b,c,d,e\right)}\) takich, że
\(\displaystyle{ n = \frac{a^{2}+b^{2}+c^{2}+d^{2}+e^{2}}{abcde+1}}\)
6. Wykaż, że istnieje nieskończenie wiele liczb \(\displaystyle{ n}\), że liczba \(\displaystyle{ \left( 0^{2}+1^{2}\right)\left( 1^{2}+1\right)\left( 2^{2}+1\right) ...\left( \left( n-1\right) ^{2}+1\right)}\) ma dzielnik postaci \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b \in N}\) i \(\displaystyle{ a, b \neq 1}\)
7. Liczby \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2},a^{2}+c^{2},b^{2}+c^{2}}\) są kwadratami pewnych liczb całkowitych, przy czym \(\displaystyle{ a,b,c \in N}\). Wykaż, że\(\displaystyle{ 55|abc}\)
8. Niech liczby \(\displaystyle{ x,y,z}\) będą naturalne oraz dla pewnej liczby \(\displaystyle{ k \in N}\) zachodzi \(\displaystyle{ k|x^{2}y+y^{2}z+xz^{2}-xyz}\) i \(\displaystyle{ k|xy^{2}+yz^{2}+x^{2}z-xyz}\). Czy \(\displaystyle{ k|\left( x^{2}+y^{2}\right)\left( y^{2}+z^{2}\right)\left( x^{2}+z^{2}\right)}\)? Odpowiedz uzasadnij.
9. Niech \(\displaystyle{ p}\) będzie liczbą pierwszą postaci \(\displaystyle{ 4k+1,k \in N}\), mającą jeden rozkład na sumę kwadratów dwóch liczb całkowitych. Wyznacz maksymalną liczbę rozkładów na sumę kwadratów dwóch liczb całkowitych \(\displaystyle{ p^{4}}\)
10. Udowodnij, że dla \(\displaystyle{ n >1}\) liczba \(\displaystyle{ 1 + \frac{1}{3} + ... + \frac{1}{2n-1}}\) nie jest liczbą całkowitą.
11. Niech \(\displaystyle{ p _{k}}\) to \(\displaystyle{ k -}\) ta liczb pierwsza, udowodnij, że \(\displaystyle{ p _{k} < 2^{2^{k}}}\), \(\displaystyle{ k \ge 1}\)
Wszelkie błędy proszę zgłaszać w temacie.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
-
gus
- Użytkownik

- Posty: 200
- Rejestracja: 21 mar 2013, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 15 razy
[Teoria liczb] Mix zadań.
W zadaniu 6. powinno być chyba \(\displaystyle{ a, b \neq 1}\)
Zadanie 10.
Zadanie 10.
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 27 lut 2015, o 01:04 przez gus, łącznie zmieniany 2 razy.
- Michalinho
- Użytkownik

- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
- Ponewor
- Moderator

- Posty: 2209
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
[Teoria liczb] Mix zadań.
Jest i tego nie poprawisz, bo to jest nieprawda i przemycasz pod tym ciężar zadania. Próbujesz wnioskować, że jak coś nie dzieli składników, to nie może dzielić sumy.
2.:
- Michalinho
- Użytkownik

- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
[Teoria liczb] Mix zadań.
Ponewor, wiem ale da się to poprawić, bo gdy tylko jedno nie jest podzielne przez \(\displaystyle{ p}\), to prawda. Trzeba jeszcze zrobić przypadek gdy obie nie są podzielne przez \(\displaystyle{ p}\).
- Ponewor
- Moderator

- Posty: 2209
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
[Teoria liczb] Mix zadań.
No właśnie to jest ten najważniejszy przypadek. Przecież \(\displaystyle{ m+n}\) może mieć całe mnóstwo "nowych", zupełnie "niespodziewanych" dzielników. Spójrz na \(\displaystyle{ 11+49}\).
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
- Michalinho
- Użytkownik

- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
[Teoria liczb] Mix zadań.
Wiem o tym, naprawdęPonewor pisze:No właśnie to jest ten najważniejszy przypadek. Przecież m+n może mieć całe mnóstwo "nowych", zupełnie "niespodziewanych" dzielników. Spójrz na 11+49.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy

