Cześć
Jak policzyć granicę funkcji f(x):
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty} \frac{x \log_2x \sqrt(x) }{x^2}}\)
1. Jeżeli ta granica wyjdzie jeden, to zasadnym jest wniosek, funkcja z licznika dobrze aproksymuje z mianownika i są one asymptotycznie takie same? W takim razie, można powiedzieć, że:
2. Co jeżeli wyjdzie, że granica wynosi 0?
\(\displaystyle{ x \log_2 x \sqrt(x) = O(x^2)}\)?
Granica funkcji
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22486
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Granica funkcji
A jak rozumieć to \(\displaystyle{ x \log_2 x \sqrt(x) ?}\). Chciałeś napisać \(\displaystyle{ x \log_2 x \sqrt{x}?}\)
wtedy dostajesz \(\displaystyle{ C\frac{\ln x}{x}}\), więc cos, co dąży do zera, a nie \(\displaystyle{ O(x^2)}\)
wtedy dostajesz \(\displaystyle{ C\frac{\ln x}{x}}\), więc cos, co dąży do zera, a nie \(\displaystyle{ O(x^2)}\)
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22486
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Granica funkcji
PO pierwsze, to Ty nie wyjaśniłęś, co ma oznaczać ten dziwny zapis.
Zakłądając, że to, co ja napisałem, dostałes odpowiedź. Ta granica wynosi \(\displaystyle{ 0}\) i nie jest to \(\displaystyle{ O(x^2)}\)
Poniewaz ta granica wynosi zero, to raczej nie może wynosić \(\displaystyle{ 1}\), więc odpowiedzi na pierwsze pytanie nie dostaniesz.
A granice liczy się dośc prosto np z regułu de l'Hospitala
Zakłądając, że to, co ja napisałem, dostałes odpowiedź. Ta granica wynosi \(\displaystyle{ 0}\) i nie jest to \(\displaystyle{ O(x^2)}\)
Poniewaz ta granica wynosi zero, to raczej nie może wynosić \(\displaystyle{ 1}\), więc odpowiedzi na pierwsze pytanie nie dostaniesz.
A granice liczy się dośc prosto np z regułu de l'Hospitala
