Izomorfizm Pierścienia ilorazowego

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Izomorfizm Pierścienia ilorazowego

Post autor: Matiks21 »

Witam,

Jak dowieść że \(\displaystyle{ \ZZ[{}i]/(1+i) \approx \ZZ_{2}}\) (Pierscien ilorazowy izomorficzny z ciałem \(\displaystyle{ \ZZ_2}\))

Gdzie \(\displaystyle{ \ZZ[{}i]}\) to pierscien Gaussa, \(\displaystyle{ (1+i)}\) to ideał generowany w tym pierscieniu przez \(\displaystyle{ 1+i}\), a \(\displaystyle{ \approx}\) oznacza izomorfizm.

Proszę o rozwiązanie, ewentualnie wskazowki
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2023, o 17:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Izomorfizm Pierścienia ilorazowego

Post autor: Medea 2 »

Zasadnicze twierdzenie o homomorfizmach będzie przydatne. Potrafisz wskazać taki, którego jądrem jest ideał \(\displaystyle{ (1+i)}\)?
Tomasz Tkaczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 476
Rejestracja: 20 cze 2008, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 93 razy

Izomorfizm Pierścienia ilorazowego

Post autor: Tomasz Tkaczyk »

Albo zauważyć, że \(\displaystyle{ a+bi \in (1+i) \Leftrightarrow a-b \in 2\mathbb{Z}}\). Ale to dopiero wskazówka.
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Izomorfizm Pierścienia ilorazowego

Post autor: Matiks21 »

Nie mam pojecia co do homomorfizmu. Nie mogę go wyznaczyć.

@ Tomasz Tkaczyk
wygląda interesująco, co dalej?
Tomasz Tkaczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 476
Rejestracja: 20 cze 2008, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 93 razy

Izomorfizm Pierścienia ilorazowego

Post autor: Tomasz Tkaczyk »

A zakładając prawdziwość wskazówki umiałbyś pokazać, że pierścień ilorazowy składa się tylko z dwóch klas abstrakcji?
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Izomorfizm Pierścienia ilorazowego

Post autor: Matiks21 »

Nie mam pojęcia.
Bardziej interesuje mnie czy istnieje taki homomorfizm o szukanym jądrze.

Chociaż mozesz pomóc
Tomasz Tkaczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 476
Rejestracja: 20 cze 2008, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 93 razy

Izomorfizm Pierścienia ilorazowego

Post autor: Tomasz Tkaczyk »

A czy funkcja \(\displaystyle{ f: \mathbb{Z}[{}i] \rightarrow \mathbb{Z}_{2}}\) zadana wzorem \(\displaystyle{ f(a+bi) = a-b (\bmod 2)}\) jest homomorfizmem?
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Izomorfizm Pierścienia ilorazowego

Post autor: Matiks21 »

No dobra rzeczywiście , a w przypadku, gdyby zastąpić \(\displaystyle{ 1+i}\) , \(\displaystyle{ 4+i}\) i \(\displaystyle{ Z_{2}}\), \(\displaystyle{ Z_{17}}\)?
arek1357

Izomorfizm Pierścienia ilorazowego

Post autor: arek1357 »

Widać gołym okiem, że ten pierścień ilorazowy ma tylko dwa elementy(klasy):

\(\displaystyle{ 0+[1+i],1+[1+i]}\), bo każda parzysta to klasa zera a każda nieparzysta klasa jedynki, bo:

\(\displaystyle{ 2=(1+i)(1-i)}\)

I po dowodzie.

Zawsze na początku w tego typu zadaniach nie szuka się izomorfizmów czy homomorfizmów tylko bada się strukturę pierścienia, grupy lub ciała (jak on wygląda).
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Izomorfizm Pierścienia ilorazowego

Post autor: Matiks21 »

podbijam
arek1357

Izomorfizm Pierścienia ilorazowego

Post autor: arek1357 »

Co podbijasz/
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Izomorfizm Pierścienia ilorazowego

Post autor: Matiks21 »

odpowiedziałes do głownego pytania a pózniej zadałem pytanie przy zamianie Zbioru
arek1357

Izomorfizm Pierścienia ilorazowego

Post autor: arek1357 »

No napisałeś \(\displaystyle{ \ZZ_{17}}\)
ale co mam z tym zrobić
No w końcu rozszyfrowałem o co ci chodzi:


\(\displaystyle{ 17=(4+i)(4-i)=0}\) w pierścieniu \(\displaystyle{ \ZZ[{}i]_{|(4+i)}}\)

łatwo zauważyć, że ma on 17 elementów, \(\displaystyle{ 4+i}\) nierozkładalny
ODPOWIEDZ