Granica funkcji sprawdzenie zadania
-
sevastian1897
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lut 2015, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
Granica funkcji sprawdzenie zadania
Witam Uczę się do kolokwium i mam problem z dwoma zadaniami.
Oblicz granice:
1)\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} x\ln \frac{x-1}{x+1}}\)
2)\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} \arcsin \left( \frac{1}{x} \right) \cdot \ctg \left( \frac{1}{x} \right)}\)
Prosiłbym o rozwiązanie tych zadań, chciałbym sprawdzić poprawność własnych obliczeń.
Z góry dziękuje za pomoc
Oblicz granice:
1)\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} x\ln \frac{x-1}{x+1}}\)
2)\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} \arcsin \left( \frac{1}{x} \right) \cdot \ctg \left( \frac{1}{x} \right)}\)
Prosiłbym o rozwiązanie tych zadań, chciałbym sprawdzić poprawność własnych obliczeń.
Z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 21 lut 2015, o 16:53 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
-
sevastian1897
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lut 2015, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
Granica funkcji sprawdzenie zadania
To znaczy kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, próbowałem na razie na boku zobaczyć jaki ma to symbol nieoznaczony, żeby trochę mi to podpowiedziało jakiej metody obliczenia użyć, ale nie wiem jak to jest w tych obu przypadkach. Dlatego prosiłem o rozwiązanie aby móc to sobie dokładnie przeanalizować.
-
miodzio1988
Granica funkcji sprawdzenie zadania
No to po co te ściemy?
w 1) sprowadzasz do postaci liczby \(\displaystyle{ e}\) i nie musisz korzystać nawet z reguły H
Czyli podstawowa własność logarytmu wygląda jak?
w 1) sprowadzasz do postaci liczby \(\displaystyle{ e}\) i nie musisz korzystać nawet z reguły H
Czyli podstawowa własność logarytmu wygląda jak?
-
sevastian1897
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lut 2015, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
Granica funkcji sprawdzenie zadania
To znaczy ze mam w pierwszym sprowadzić to do liczby e wiedząc że \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(1+\frac{1}{n}\right)^{n}=e}\) tak ?
-
szachimat
- Użytkownik

- Posty: 1672
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Granica funkcji sprawdzenie zadania
W takim razie też chętnie zobaczę jak to miodzio1988, zgodnie ze swoją wskazówką: "sprowadzasz do postaci liczby e i nie musisz korzystać nawet z reguły H" pomoże dalej.
-
miodzio1988
Granica funkcji sprawdzenie zadania
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{x+1}= \frac{x+1-2}{x+1}=1+ \frac{ -2}{x+1}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} x\ln \frac{x-1}{x+1}=\lim_{x\to\infty} \ln( \frac{x-1}{x+1})^x}\)
I w granicy dostajemy
\(\displaystyle{ \ln e ^{-2}=-2}\)
szachimat, jakiś problem?
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} x\ln \frac{x-1}{x+1}=\lim_{x\to\infty} \ln( \frac{x-1}{x+1})^x}\)
I w granicy dostajemy
\(\displaystyle{ \ln e ^{-2}=-2}\)
szachimat, jakiś problem?
-
szachimat
- Użytkownik

- Posty: 1672
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Granica funkcji sprawdzenie zadania
Może nie jestem aż tak lotny, ale w pamięci nie widzę tego, że \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} \left( \frac{x-1}{x+1} \right) ^x=e ^{-2}}\)
Musiałbym wykonać więcej przekształceń:
\(\displaystyle{ \left( \frac{x-1}{x+1} \right) ^x=}\) \(\displaystyle{ \left( \frac{ \frac{x-1}{x} }{ \frac{x+1}{x} } \right) ^x=}\) \(\displaystyle{ \frac{ \left( 1- \frac{1}{x} \right) ^x }{ \left( 1+ \frac{1}{x} \right) ^x }=}\) \(\displaystyle{ \frac{ \left( \left( 1+ \frac{1}{-x} \right) ^-^x \right) ^-^1 }{ \left( 1+ \frac{1}{x} \right) ^x }}\)
Teraz dopiero widzę, że licznik dąży do \(\displaystyle{ e ^{-1}}\), a mianownik do \(\displaystyle{ e}\) (zgodnie z tym co napisał sevastian1897:\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(1+\frac{1}{n}\right)^{n}=e}\)), czyli całe wyrażenie do \(\displaystyle{ e^{-2}}\)
Musiałbym wykonać więcej przekształceń:
\(\displaystyle{ \left( \frac{x-1}{x+1} \right) ^x=}\) \(\displaystyle{ \left( \frac{ \frac{x-1}{x} }{ \frac{x+1}{x} } \right) ^x=}\) \(\displaystyle{ \frac{ \left( 1- \frac{1}{x} \right) ^x }{ \left( 1+ \frac{1}{x} \right) ^x }=}\) \(\displaystyle{ \frac{ \left( \left( 1+ \frac{1}{-x} \right) ^-^x \right) ^-^1 }{ \left( 1+ \frac{1}{x} \right) ^x }}\)
Teraz dopiero widzę, że licznik dąży do \(\displaystyle{ e ^{-1}}\), a mianownik do \(\displaystyle{ e}\) (zgodnie z tym co napisał sevastian1897:\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(1+\frac{1}{n}\right)^{n}=e}\)), czyli całe wyrażenie do \(\displaystyle{ e^{-2}}\)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2015, o 16:11 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
miodzio1988
Granica funkcji sprawdzenie zadania
Kwestia praktyki. Jak zrobisz wystarczająco dużo przykładów to takie rzeczy zaczniesz widzieć od razu
-
sevastian1897
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lut 2015, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
Granica funkcji sprawdzenie zadania
Dzięki zrozumiałem przykład pierwszy Jednak dalej mam problemy z drugim nie mogę użyć tutaj wzorów na granice funkcji poza ta na liczbę E. Jak mam się za ten przykład zabrać ? Regułą de Hospitala ?
-
Xardas666
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 21 lut 2015, o 11:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
Granica funkcji sprawdzenie zadania
Zamień sobie cotangens na odwrotność tangensa, wtedy dostaniesz symbol nieoznaczony \(\displaystyle{ \left[ \frac{0}{0} \right]}\), robisz pochodne licznika i mianownika i dostajesz jedynkę.
-
sevastian1897
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lut 2015, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
Granica funkcji sprawdzenie zadania
Jeszcze jedno pytanie do przykładu drugiego po wyliczeniu pochodnych wychodzi mi to jak z tego ma teraz wyjść jedynka ?
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} (1/ \sqrt{1- (\frac{1}{x}) ^{2}} * (- \frac{1}{x ^{2} } )/ (1/cos ^{2} \frac{1}{x} ) *(- \frac{1}{x ^{2} } )}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} (1/ \sqrt{1- (\frac{1}{x}) ^{2}} * (- \frac{1}{x ^{2} } )/ (1/cos ^{2} \frac{1}{x} ) *(- \frac{1}{x ^{2} } )}\)
-
Xardas666
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 21 lut 2015, o 11:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
Granica funkcji sprawdzenie zadania
No dobrze Ci wyszło. A teraz skróć ten ułamek i wrzuć do licznika cosinus. I zastanów się, do czego dąży cosinus, gdy x dąży do nieskończoności.
-
sevastian1897
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lut 2015, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
Granica funkcji sprawdzenie zadania
Do przedziału od \(\displaystyle{ -1}\) do \(\displaystyle{ 1}\) ?
Ostatnio zmieniony 24 lut 2015, o 16:11 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach