LXVI (66) OM - II etap
-
AndrzejK
- Użytkownik

- Posty: 972
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
LXVI (66) OM - II etap
2 Etap już pojutrze, więc można zacząć obstawiać jakie zadania się pojawią
Mam nadzieję, że zadania będą prostsze niż te z I etapu, wolę aby był wyższy próg i robialne zadania (żeby nie było wstydu i żebym nie musiał wychodzić z samymi zerami ). Na szczęście mam ten komfort, że mogę próbować w przyszłym roku.
Mam nadzieję, że zadania będą prostsze niż te z I etapu, wolę aby był wyższy próg i robialne zadania (żeby nie było wstydu i żebym nie musiał wychodzić z samymi zerami ). Na szczęście mam ten komfort, że mogę próbować w przyszłym roku.
-
Krzychu12321
- Użytkownik

- Posty: 61
- Rejestracja: 1 lut 2015, o 20:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaaaaaaaaaaa
- Podziękował: 20 razy
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Posty: 393
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bonn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 63 razy
LXVI (66) OM - II etap
Moje typy:
1. Lajtowa teoria liczb
2. Prosta stereo
3. Robialna kombi na niezmiennik
4. Nietrudne równanie funkcyjne
5. Harda plani, której nie będzie się dało bezczelnie przepałować na kątach.
6. Hardkorowa kombi/ teoria liczb
1. Lajtowa teoria liczb
2. Prosta stereo
3. Robialna kombi na niezmiennik
4. Nietrudne równanie funkcyjne
5. Harda plani, której nie będzie się dało bezczelnie przepałować na kątach.
6. Hardkorowa kombi/ teoria liczb
- Michalinho
- Użytkownik

- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
-
piotr5
- Użytkownik

- Posty: 70
- Rejestracja: 1 lip 2012, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 7 razy
LXVI (66) OM - II etap
2. \(\displaystyle{ A>1}\) całkowite.
\(\displaystyle{ a_1 = A^A}\), \(\displaystyle{ a_{n+1} = A^{a_n}}\)
\(\displaystyle{ b_1 = A^{A+1}}\), \(\displaystyle{ b_{n+1} = 2^{b_n}}\)
Wykaż, że \(\displaystyle{ a_n<b_n}\)
3. Niech ciąg \(\displaystyle{ a_n=|n (n+1) - 19 |}\)
Udowodnij, że jeśli \(\displaystyle{ n\ne 4}\) oraz dla każdego \(\displaystyle{ k < n}\) liczby \(\displaystyle{ a_n}\) i \(\displaystyle{ a_k}\) są względnie pierwsze, to liczba \(\displaystyle{ a_n}\) jest pierwsza.
Pierwszego nie chce mi się z komórki wklepywać. A zadanie tak nieciekawe, że w ogóle nie warto go robić.
\(\displaystyle{ a_1 = A^A}\), \(\displaystyle{ a_{n+1} = A^{a_n}}\)
\(\displaystyle{ b_1 = A^{A+1}}\), \(\displaystyle{ b_{n+1} = 2^{b_n}}\)
Wykaż, że \(\displaystyle{ a_n<b_n}\)
3. Niech ciąg \(\displaystyle{ a_n=|n (n+1) - 19 |}\)
Udowodnij, że jeśli \(\displaystyle{ n\ne 4}\) oraz dla każdego \(\displaystyle{ k < n}\) liczby \(\displaystyle{ a_n}\) i \(\displaystyle{ a_k}\) są względnie pierwsze, to liczba \(\displaystyle{ a_n}\) jest pierwsza.
Pierwszego nie chce mi się z komórki wklepywać. A zadanie tak nieciekawe, że w ogóle nie warto go robić.
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 20 lut 2015, o 14:21 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wszystkie, nawet najbardziej niepozorne wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Wszystkie, nawet najbardziej niepozorne wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Michalinho
- Użytkownik

- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
LXVI (66) OM - II etap
1. Mamy trójkąt ABC. Na bokach \(\displaystyle{ BC, CA, AB}\) leżą odpowiednio \(\displaystyle{ E, F, G}\), takie że \(\displaystyle{ 2BE=EC, 2CF=FA, 2AG=GB}\). Na odcinkach \(\displaystyle{ GE, GF}\) leżą odpowiednio punkty \(\displaystyle{ P, Q}\), takie że \(\displaystyle{ 2EP=PG, 2GQ=QF}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ AGPQ}\) jest równoległobokiem.



