Witam! proszę o pomoc z zadaniem:
Ile razy i dlaczego zmieni się częstość kołowa łyżwiarza wykonującego piruet, jeżeli jego moment bezwładności zmniejszy się 4-krotnie?
nie wiem czy w prawidłowy sposób podchodzę do rozwiązania tego zadania, a więc:
początkowy moment pędu: \(\displaystyle{ L_{1}=I \cdot \omega_{1}}\)
\(\displaystyle{ I_{2}= \frac{I}{4}}\)
moment pędu po zmniejszeniu momentu bezwładności: \(\displaystyle{ L_{2}= I_{2} \cdot \omega_{2}= \frac{I}{4} \cdot \omega_{2}}\)
\(\displaystyle{ I \omega _{1}= \frac{I}{4}\omega _{2}}\)
\(\displaystyle{ \omega _{2}=4\omega _{1}}\) czyli częstość zwiększy się 4-krotnie, ale jak wyjaśnić z jakiego powodu?
z góry dziękuję za pomoc
jak zmieni się częstość kołowa łyżwiarza
-
sailormoon88
- Użytkownik

- Posty: 204
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 24 razy
jak zmieni się częstość kołowa łyżwiarza
Wynika to wprost z zasady zachowania momentu pędu. Na łyżwiarza działa tylko siła ciężkości, której moment względem osi obrotu wynosi 0. Jeżeli wypadkowy moment wynosi 0, to moment pędu jest ciągle taki sam.
- siwymech
- Użytkownik

- Posty: 2463
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 616 razy
jak zmieni się częstość kołowa łyżwiarza
\(\displaystyle{ }\) \(\displaystyle{ }\)Jeśli zmienił się moment bezwładności \(\displaystyle{ }\)\(\displaystyle{ I _{2}<I _{1}}\), czterokrotnie, to tylekroć zwiększyła się prędkość kątowa .
Gdy łyżwiarz wykonując piruet przyciska do tułowia odchylone ręce, jego moment bezwładnosci maleje. Zachowanie zasady krętu wymaga, aby wtedy zwiększyła się prędkość kątowa obrotów.
Gdy łyżwiarz chce wolniej kręcić piruety, odchyla ręce w bok, zwiększając moment bezwładności swojego ciała.
Gdy łyżwiarz wykonując piruet przyciska do tułowia odchylone ręce, jego moment bezwładnosci maleje. Zachowanie zasady krętu wymaga, aby wtedy zwiększyła się prędkość kątowa obrotów.
Gdy łyżwiarz chce wolniej kręcić piruety, odchyla ręce w bok, zwiększając moment bezwładności swojego ciała.
