Granica f. dwóch zmiennych
-
macik1423
- Użytkownik

- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Granica f. dwóch zmiennych
Weź rozpatrz dwa ciągi np. \(\displaystyle{ x_{n}=\frac{1}{n}, y_{n}=\frac{1}{n}}\), a potem jakieś inne, które przy \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty}\) będą dążyły do 0. Sprawdź jaka granica wyjdzie dla tych pierwszych ciągów jak i twoich wybranych.
- PiotrowskiW
- Użytkownik

- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 68 razy
Granica f. dwóch zmiennych
Współrzędne biegunowe
\(\displaystyle{ \lim_{r \to 0} \frac{r^3 \cos^3(\alpha)}{r^2(2\cos^2(\alpha)+r^2\sin^4(\alpha))} =
\lim_{ r\to 0} \frac{r\cos^3(\alpha)}{2\cos^2(\alpha)+r^2\sin^4(\alpha)}= \frac{0}{2\cos^2(\alpha)}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{r \to 0} \frac{r^3 \cos^3(\alpha)}{r^2(2\cos^2(\alpha)+r^2\sin^4(\alpha))} =
\lim_{ r\to 0} \frac{r\cos^3(\alpha)}{2\cos^2(\alpha)+r^2\sin^4(\alpha)}= \frac{0}{2\cos^2(\alpha)}}\)
Ukryta treść:
