Prędkość mezonu
-
Ciastekv12
- Użytkownik

- Posty: 22
- Rejestracja: 31 sty 2015, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Prędkość mezonu
Znaleźć (w ujęciu relatywistycznym) prędkość mezonu, jeżeli jego energia całkowita jest 10 razy większa od jego energii spoczynkowej.
Według mnie to powinno być tak:
\(\displaystyle{ 10E= E_{0}}\)
\(\displaystyle{ 10m c^{2}= m_{0} c^{2}}\)
\(\displaystyle{ 10 \frac{ m_{0} }{ \sqrt{1- (\frac{v}{c})^2 } }= m_{0}}\)
Ale po obliczeniu prędkość wychodzi ujemna: \(\displaystyle{ V<0}\)
Coś źle liczę czy może użyłem złych wzorów?
Według mnie to powinno być tak:
\(\displaystyle{ 10E= E_{0}}\)
\(\displaystyle{ 10m c^{2}= m_{0} c^{2}}\)
\(\displaystyle{ 10 \frac{ m_{0} }{ \sqrt{1- (\frac{v}{c})^2 } }= m_{0}}\)
Ale po obliczeniu prędkość wychodzi ujemna: \(\displaystyle{ V<0}\)
Coś źle liczę czy może użyłem złych wzorów?
-
Ciastekv12
- Użytkownik

- Posty: 22
- Rejestracja: 31 sty 2015, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Prędkość mezonu
Tak jak napisałeś wychodzi dobrze, ale dlaczego tak jest? przecież:
więc \(\displaystyle{ 10E= E_{0}}\) powinno być poprawne.energia całkowita jest 10 razy większa od jego energii spoczynkowej
-
Ciastekv12
- Użytkownik

- Posty: 22
- Rejestracja: 31 sty 2015, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Prędkość mezonu
Masz rację.
\(\displaystyle{ E}\) - energia całkowita
\(\displaystyle{ E_{0}}\) - energia spoczynkowa
\(\displaystyle{ E}\) - energia całkowita
\(\displaystyle{ E_{0}}\) - energia spoczynkowa
- AiDi
- Moderator

- Posty: 3797
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 707 razy
Prędkość mezonu
No więc skoro tak, to czemu ciągle piszesz, że to energia spoczynkowa jest \(\displaystyle{ 10}\) razy większa? Energia jest dana wzorem \(\displaystyle{ E=\gamma mc^2}\) (bez bzdurnych mas relatywistycznych) i zgodnie z warunkami zadania jest równa \(\displaystyle{ 10mc^2}\), czyli czynnik Lorentza jest równy \(\displaystyle{ 10}\).
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22462
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Prędkość mezonu
Skoro tak, to przeczytaj Twoje zdanie w takiej wersjiCiastekv12 pisze:Tak jak napisałeś wychodzi dobrze, ale dlaczego tak jest? przecież:więc \(\displaystyle{ 10E= E_{0}}\) powinno być poprawne.energia całkowita jest 10 razy większa od jego energii spoczynkowej
200 jest 10 razy większe niź 20, więc \(\displaystyle{ 10\cdot 200=20}\). Kumasz teraz?
- AiDi
- Moderator

- Posty: 3797
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 707 razy
Prędkość mezonu
A tak swoją drogą:
Jakim cudem wychodzi ci prędkość ujemna, skoro we wzorze jest ona podniesiona do kwadratu?Ciastekv12 pisze: Ale po obliczeniu prędkość wychodzi ujemna: \(\displaystyle{ V<0}\)
-
Ciastekv12
- Użytkownik

- Posty: 22
- Rejestracja: 31 sty 2015, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Prędkość mezonu
Tak, już wiem o co chodzi. Dzięki za pomoc.a4karo pisze: 200 jest 10 razy większe niź 20, więc \(\displaystyle{ 10\cdot 200=20}\). Kumasz teraz?
\(\displaystyle{ 10 \frac{ m_{0} }{ \sqrt{1- (\frac{v}{c})^2 } }= m_{0}}\)AiDi pisze:Jakim cudem wychodzi ci prędkość ujemna, skoro we wzorze jest ona podniesiona do kwadratu?
\(\displaystyle{ 10 \frac{ 1 }{ \sqrt{1- (\frac{v}{c})^2 } }= 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{ 1 }{ \sqrt{1- (\frac{v}{c})^2 } }= \frac{1}{10}}\)
\(\displaystyle{ 10=\sqrt{1- (\frac{v}{c})^2 }}\) \(\displaystyle{ /^2}\)
\(\displaystyle{ 100=1- (\frac{v}{c})^2}\)
\(\displaystyle{ 99=-\frac{v^2}{c^2}}\)
\(\displaystyle{ 99c^2=-v^2}\)
\(\displaystyle{ -99c^2=v^2}\)
Tu muszę przyznać, że źle napisałem że prędkość jest ujemna, bo to kwadrat tej prędkości jest ujemny.
