W czasie skoku o tyczce energia kinetyczna zawodnika zostaje zamieniona w energię sprężystości tyczki, a następnie w energię potencjalną zawodnika. Jeśli przyjmiemy, że środek ciężkości w czasie rozbiegu znajduje się metr nad ziemią, w czasie skoku zawodnik potrafi unieść się pracą rąk dodatkowo o pół metra, a prędkość rozbiegu nie przekracza \(\displaystyle{ 10 \frac{m}{s}}\), to granica możliwej do osiągnięcia wysokości wynosi: ?
Hej, mam problem z tym zadankiem. Oczywiście należy tu wykorzystać zachowanie energii mechanicznej.
Próbowałem zrobić i wyszło mi \(\displaystyle{ 6.5m}\). Nie wiem czy dobrze.
Skok o tyczce
-
sailormoon88
- Użytkownik

- Posty: 204
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 24 razy
-
mac18
- Użytkownik

- Posty: 315
- Rejestracja: 3 wrz 2013, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 23 razy
Skok o tyczce
Szczerze mówiąc, to mam poważny problem z interpretacją tych przemian energii. Ale, na czuja zrobiłem to tak:
Energia Kinetyczna i Energia potencjalna I zamieniają się na Energię Potencjalną II.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}mv ^{2} + mg( h_{1}+ _{h2} )=mgh _{3}}\)
\(\displaystyle{ h_{1}}\) - wysokość środka ciężkości
\(\displaystyle{ h_{2}}\) - wysokość na jaką potrafi unieść się siłą rąk
\(\displaystyle{ h_{3}}\) - szukana wysokość
Energia Kinetyczna i Energia potencjalna I zamieniają się na Energię Potencjalną II.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}mv ^{2} + mg( h_{1}+ _{h2} )=mgh _{3}}\)
\(\displaystyle{ h_{1}}\) - wysokość środka ciężkości
\(\displaystyle{ h_{2}}\) - wysokość na jaką potrafi unieść się siłą rąk
\(\displaystyle{ h_{3}}\) - szukana wysokość
-
sailormoon88
- Użytkownik

- Posty: 204
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 24 razy
Skok o tyczce
To masz źle. Energia na końcu= energia na początku:
\(\displaystyle{ mgH=mgh+\frac{mv^2}{2}}\)
H- to wysokość, na którą wzniesie się skoczek bez pchania rąk, h=1m. Kinetyczna na końcu wynosi zero. Licząc H otrzymujemy
\(\displaystyle{ H=h+\frac{v^2}{2g}=1m+\frac{100\frac{m^2}{s^2}}{2(10\frac{m}{s^2})}=6m}\)
Dodajemy do tego pół metra, dzięki pchaniu rąk i mamy 6,5 m.
\(\displaystyle{ mgH=mgh+\frac{mv^2}{2}}\)
H- to wysokość, na którą wzniesie się skoczek bez pchania rąk, h=1m. Kinetyczna na końcu wynosi zero. Licząc H otrzymujemy
\(\displaystyle{ H=h+\frac{v^2}{2g}=1m+\frac{100\frac{m^2}{s^2}}{2(10\frac{m}{s^2})}=6m}\)
Dodajemy do tego pół metra, dzięki pchaniu rąk i mamy 6,5 m.