Tw. Rouche'ego - liczba pierwiastków
-
Tomas_91
- Użytkownik

- Posty: 111
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 13:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 4 razy
Tw. Rouche'ego - liczba pierwiastków
Zbadać liczbę pierwiastków. Niech :
\(\displaystyle{ f(z)= 5 \cdot z ^{5} +5 \cdot z ^{4}+3}\)
dla koła jednostkowego.
Mam dylemat, bo nie wiem, jak dobrać funkcje do twierdzenia Rouch'ego.
Jeśli:
\(\displaystyle{ h(z)=5 \cdot z ^{5} +3}\)
\(\displaystyle{ g(z)= 5 \cdot z ^{4}}\)
To funkcja \(\displaystyle{ f(z)}\) ma 5 zer.
Jeśli:
\(\displaystyle{ h(z)=5 \cdot z ^{4} +3}\)
\(\displaystyle{ g(z)= 5 \cdot z ^{5}}\)
To funkcja \(\displaystyle{ f(z)}\) ma 4 zer.
Które rozw. jest poprawne i dlaczego?
\(\displaystyle{ f(z)= 5 \cdot z ^{5} +5 \cdot z ^{4}+3}\)
dla koła jednostkowego.
Mam dylemat, bo nie wiem, jak dobrać funkcje do twierdzenia Rouch'ego.
Jeśli:
\(\displaystyle{ h(z)=5 \cdot z ^{5} +3}\)
\(\displaystyle{ g(z)= 5 \cdot z ^{4}}\)
To funkcja \(\displaystyle{ f(z)}\) ma 5 zer.
Jeśli:
\(\displaystyle{ h(z)=5 \cdot z ^{4} +3}\)
\(\displaystyle{ g(z)= 5 \cdot z ^{5}}\)
To funkcja \(\displaystyle{ f(z)}\) ma 4 zer.
Które rozw. jest poprawne i dlaczego?
Ostatnio zmieniony 10 lut 2015, o 22:22 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Twierdzenie Rouche'go jest mimo wszystko bardziej analitycznym narzędziem.
Powód: Twierdzenie Rouche'go jest mimo wszystko bardziej analitycznym narzędziem.
Tw. Rouche'ego - liczba pierwiastków
Rozumiem, że wskazane funkcje nie spełniają nierówności z tw Rouche. Ale jak w takim razie nalezy dobrać tutaj te funkcje?
- musialmi
- Użytkownik

- Posty: 3446
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Tw. Rouche'ego - liczba pierwiastków
"To, że pan nie umie pokazać, to nie znaczy, że się nie da". Ja nie wiem jak te nierówności pokazać, może zachodzą, w tym momencie jest za późno dla mnie, żebym coś wymyślił. Jak należy dobrać funkcje - nie mam pojęcia
-
Biala-Flaga
- Użytkownik

- Posty: 14
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
Tw. Rouche'ego - liczba pierwiastków
Musisz sprawdzić, która z funkcji spełnia założenia twierdzenia Rouché
Sprawdź, kiedy zachodzi nierówność: \(\displaystyle{ |h(z)| \ge |g(z)|}\)
W tym przypadku, na kole jednostkowym, funkcje \(\displaystyle{ h(z)=5 \cdot z ^{4} +3, \quad g(z)= 5 \cdot z ^{5}}\) spełniają nierówność \(\displaystyle{ |h(z)| \ge |g(z)|}\)
W związku z powyższym funkcja\(\displaystyle{ f(z)= 5 \cdot z ^{5} +5 \cdot z ^{4}+3}\) ma 4 pierwiastki.
Sprawdź, kiedy zachodzi nierówność: \(\displaystyle{ |h(z)| \ge |g(z)|}\)
W tym przypadku, na kole jednostkowym, funkcje \(\displaystyle{ h(z)=5 \cdot z ^{4} +3, \quad g(z)= 5 \cdot z ^{5}}\) spełniają nierówność \(\displaystyle{ |h(z)| \ge |g(z)|}\)
W związku z powyższym funkcja\(\displaystyle{ f(z)= 5 \cdot z ^{5} +5 \cdot z ^{4}+3}\) ma 4 pierwiastki.
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
Tw. Rouche'ego - liczba pierwiastków
Nieprawda. DlaBiala-Flaga pisze:W tym przypadku, na kole jednostkowym, funkcje \(\displaystyle{ h(z)=5 \cdot z ^{4} +3, \quad g(z)= 5 \cdot z ^{5}}\) spełniają nierówność \(\displaystyle{ |h(z)| \ge |g(z)|}\)
\(\displaystyle{ z = \cos \frac{\pi}{4} + i \sin \frac{\pi}{4}}\)
jest \(\displaystyle{ |z| = 1}\) oraz
\(\displaystyle{ |h(z)| = | 5 z^4 + 3 | = | {-}5 + 3 | = 2 \\[1ex]
|g(z)| = | 5 z^5 | = 5}\)
czyli \(\displaystyle{ |h(z)| < |g(z)|.}\)
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
Tw. Rouche'ego - liczba pierwiastków
Wziąłem
\(\displaystyle{ z = \cos \frac{\pi}{4} + i \sin \frac{\pi}{4}.}\)
Wtedy na mocy wzoru de Moivre'a
\(\displaystyle{ z^4 = \left( \cos \frac{\pi}{4} + i \sin \frac{\pi}{4} \right)^4 = \cos \pi + i \sin \pi = -1,}\)
więc
\(\displaystyle{ 5z^4 + 3 = 5 \cdot (-1) + 3 = -2,}\)
czyli
\(\displaystyle{ |5z^4 + 3| = |-2| = 2.}\)
\(\displaystyle{ z = \cos \frac{\pi}{4} + i \sin \frac{\pi}{4}.}\)
Wtedy na mocy wzoru de Moivre'a
\(\displaystyle{ z^4 = \left( \cos \frac{\pi}{4} + i \sin \frac{\pi}{4} \right)^4 = \cos \pi + i \sin \pi = -1,}\)
więc
\(\displaystyle{ 5z^4 + 3 = 5 \cdot (-1) + 3 = -2,}\)
czyli
\(\displaystyle{ |5z^4 + 3| = |-2| = 2.}\)
- musialmi
- Użytkownik

- Posty: 3446
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Tw. Rouche'ego - liczba pierwiastków
No to dla jednej liczby się spełnia. Ja znam takie ruszę twierdzenie: jeśli dwie funkcje \(\displaystyle{ f,g}\) są holomorficzne wewnątrz i na konturze \(\displaystyle{ C}\) oraz spełniają na \(\displaystyle{ C}\) nierówność \(\displaystyle{ |g(z)|<|f(z)|}\), to \(\displaystyle{ f+g}\) ma wewnątrz \(\displaystyle{ C}\) tę samą ilość zer, co \(\displaystyle{ f(z)}\).
Nie ma nic o kwantyfikatorze przy nierówności, więc rozumiem, że nierówność ma być spełniona dla wszystkich \(\displaystyle{ z}\) z konturu. To jak to jest?
Nie ma nic o kwantyfikatorze przy nierówności, więc rozumiem, że nierówność ma być spełniona dla wszystkich \(\displaystyle{ z}\) z konturu. To jak to jest?
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
Tw. Rouche'ego - liczba pierwiastków
Biala-Flaga stwierdził, że na okręgu \(\displaystyle{ |z| = 1}\) zachodzi nierówność \(\displaystyle{ |h(z)| \ge |g(z)|,}\) a ja napisałem, że to nieprawda. W tym celu wskazałem jakieś \(\displaystyle{ z}\) dla którego nierówność nie zachodzi.