Granica ciągu z pierwiastkami
-
matt950806
- Użytkownik

- Posty: 23
- Rejestracja: 24 sty 2015, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 2 razy
Granica ciągu z pierwiastkami
Nie mam pomysłu jak się zabrać za liczenie \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{ \sqrt{n ^{2}+5 }-n }{ \sqrt{n ^{2}+3 }-n }}\) proszę o wskazówki
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Granica ciągu z pierwiastkami
Tutaj pomysłu nie potrzeba, starczy schemat. Można rozpisać jedynkę, tj. pomnożyć przez \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{n^{2}+5}+n }{\sqrt{n^{2}+5}+n} \frac{\sqrt{n^{2}+3}+n}{\sqrt{n^{2}+3}+n}}\)
A dalej przyda się wzór skróconego mnożenia na różnicę kwadratów.
A dalej przyda się wzór skróconego mnożenia na różnicę kwadratów.