miejsca zerowe funkcji

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
matt950806
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 24 sty 2015, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

miejsca zerowe funkcji

Post autor: matt950806 »

Do policzenia miałem miejsce zerowe funkcji \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{x} } \cdot \log \left( x \right) + \sqrt{x} \cdot \frac{1}{\ln \left( 10 \right) \cdot x}}\) doprowadziłem do równania postaci \(\displaystyle{ x \cdot e^{x ^{2} }=1}\) i nie mam pomysłu co z tym dalej zrobić, będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
Ostatnio zmieniony 6 lut 2015, o 19:35 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
buttonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 13 kwie 2011, o 17:50
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 10 razy

miejsca zerowe funkcji

Post autor: buttonik »

\(\displaystyle{ \frac{x\ln(10) \log x+x}{x\sqrt{x}\ln(10)}=\frac{\ln(10)\log x+1}{\sqrt{x}\ln(10)}}\)
Licznik przyrównujemy do zera i gotowe.
Powinno wyjść:
\(\displaystyle{ e^{\frac{-1}{\ln(10)}}}\)
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

miejsca zerowe funkcji

Post autor: Medea 2 »

Nie wiem, czy dobrze policzyłeś, ale skomentuję samo równanie końcowe. Dla \(\displaystyle{ x < 0}\) lewa strona jest ujemna, a dla dodatnich rosnąca, więc wygląda na to, że rozwiązanie jest w \(\displaystyle{ (0,1)}\), ale nie do końca wiadomo, gdzie. Po podniesieniu do kwadratu stron i przemnożeniu przez dwa dostajesz \(\displaystyle{ 2x^2 \exp(2x^2) = 2}\), a to śmierdzi mi funkcją W Lamberta.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2649
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 370 razy

miejsca zerowe funkcji

Post autor: Dilectus »

Do policzenia miałem miejsce zerowe funkcji \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{x} } \cdot \log \left( x \right) + \sqrt{x} \cdot \frac{1}{\ln \left( 10 \right) \cdot x}}\)
Zrób to tak:

\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{x} } \cdot \log \left( x \right) + \sqrt{x} \cdot \frac{1}{\ln \left( 10 \right) \cdot x}=0}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{x} } \cdot \log \left( x \right) = - \sqrt{x} \cdot \frac{1}{\ln \left( 10 \right) \cdot x}}\)

Pomnóż stronami przez \(\displaystyle{ \sqrt{x}}\)

\(\displaystyle{ \log \left( x \right) = - \frac{1}{\ln \left( 10 \right) }}\)

\(\displaystyle{ x=10^{- \frac{1}{\ln \left( 10 \right) }}\)

ODPOWIEDZ