Cześć mam problem z policzeniem granicy:
Czy w punkcie \(\displaystyle{ x=0}\) istnieje lewostronna granica funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)=x\cos \frac{1}{x}}\)
Badanie granicy lewostronnej
-
Susanel
- Użytkownik

- Posty: 57
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 23:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Badanie granicy lewostronnej
Ostatnio zmieniony 5 lut 2015, o 02:34 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- jutrvy
- Użytkownik

- Posty: 1193
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Badanie granicy lewostronnej
Tak, istnieje - dam Ci hinta. Skorzystaj z definicji granicy wg Heinego i zauważ, że \(\displaystyle{ x\cos\frac{1}{x} \ge x, \hbox{o ile } x < 0}\). Zatem ta granica wynosi... ?
