Całki nieoznaczone

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Ciastekv12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 31 sty 2015, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

Całki nieoznaczone

Post autor: Ciastekv12 »

Potrzebuję pomocy przy 2 całkach: (metoda obliczeń dowolna)
\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{1+\sin x}}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{xdx}{1+x^4}}\)
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Całki nieoznaczone

Post autor: macik1423 »

1) Podstawienie \(\displaystyle{ \tg \frac{x}{2}=t}\)
2) Podstawienie \(\displaystyle{ x^{2}=t}\)
Ciastekv12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 31 sty 2015, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

Całki nieoznaczone

Post autor: Ciastekv12 »

Dzięki za pomoc. Nie wiedziałem właśnie jakie podstawienie dać.
ODPOWIEDZ