Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
natzdw
Użytkownik
Posty: 39 Rejestracja: 20 gru 2014, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Post
autor: natzdw » 3 lut 2015, o 20:07
Czy szereg jest zbieżny ?
\(\displaystyle{ \frac{n}{n+1}}\) - wiem że nie spełnia on warunku koniecznego i jest rozbieżny, ale co jeśli ten ułamek podniesiemy do \(\displaystyle{ n^{2} ?}\)
jarek4700
Użytkownik
Posty: 939 Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy
Post
autor: jarek4700 » 3 lut 2015, o 20:23
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty}\frac{n^{2}}{n^{2}+2n+1} = 1}\)
natzdw
Użytkownik
Posty: 39 Rejestracja: 20 gru 2014, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Post
autor: natzdw » 3 lut 2015, o 20:32
chodziło mi o : \(\displaystyle{ { \left( \frac{n}{n+1} \right) ^{n}}^{2}}\)
Zordon
Użytkownik
Posty: 4965 Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy
Post
autor: Zordon » 3 lut 2015, o 20:38
Wtedy jest zbieżny z kryterium Cauchy'ego
natzdw
Użytkownik
Posty: 39 Rejestracja: 20 gru 2014, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Post
autor: natzdw » 3 lut 2015, o 20:42
a jeśli jest \(\displaystyle{ \left( \frac{n}{n+1} \right) ^{n}}\) to nie mogę już z Cauchy'ego ?
Zordon
Użytkownik
Posty: 4965 Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy
Post
autor: Zordon » 3 lut 2015, o 20:43
Możesz, ale nie rozstrzyga.
Za to warunek konieczny nie jest spełniony.