Witam.
Kompletnie nie kumam tego zadania, chyba nie było mnie na tych ćwiczeniach.
Wykaż, że zachodzi zawieranie zbiorów oraz że nie zachodzi w drugą stronę (tu zbudować kontrprzykład).
\(\displaystyle{ (A_{1} \cup A_{2}) \setminus (B_{1} \cup B_{2}) \subset ( A_{1} \setminus B_{1} ) \cup ( A_{2} \setminus B_{2} )}\)
Może mi to ktoś łopatologicznie wytłumaczyć?
Czy zachodzi zawieranie zbiorów
-
kondzixd
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 22 sty 2015, o 15:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Czy zachodzi zawieranie zbiorów
Ostatnio zmieniony 2 lut 2015, o 19:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a: \setminus, \cup.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a: \setminus, \cup.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Czy zachodzi zawieranie zbiorów
1. Pokazać, że zachodzi zawieranie.
Z definicji zawierania. ustalasz dowolny element \(\displaystyle{ x\in (A_{1} \cup A_{2}) \setminus (B_{1} \cup B_{2})}\) i starasz się udowodnić, że \(\displaystyle{ x\in( A_{1} \setminus B_{1} ) \cup ( A_{2} \setminus B_{2} )}\).
2. Pokazać, że nie ma zawierania w drugą stronę.
Masz wskazać \(\displaystyle{ konkretne}\) zbiory \(\displaystyle{ A_{1}, A_{2}, B_{1}, B_{2}}\) takie, że
\(\displaystyle{ ( A_{1} \setminus B_{1} ) \cup ( A_{2} \setminus B_{2} )\not \subseteq (A_{1} \cup A_{2}) \setminus (B_{1} \cup B_{2}).}\)
JK
Z definicji zawierania. ustalasz dowolny element \(\displaystyle{ x\in (A_{1} \cup A_{2}) \setminus (B_{1} \cup B_{2})}\) i starasz się udowodnić, że \(\displaystyle{ x\in( A_{1} \setminus B_{1} ) \cup ( A_{2} \setminus B_{2} )}\).
2. Pokazać, że nie ma zawierania w drugą stronę.
Masz wskazać \(\displaystyle{ konkretne}\) zbiory \(\displaystyle{ A_{1}, A_{2}, B_{1}, B_{2}}\) takie, że
\(\displaystyle{ ( A_{1} \setminus B_{1} ) \cup ( A_{2} \setminus B_{2} )\not \subseteq (A_{1} \cup A_{2}) \setminus (B_{1} \cup B_{2}).}\)
JK
-
kondzixd
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 22 sty 2015, o 15:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Czy zachodzi zawieranie zbiorów
Przejrzałem ten temat: 366465.htm
Tam jeden kolega zaznaczył że: \(\displaystyle{ A_{1}=B_{1}}\)
Czy ja mogę przyjąć, że zbiory: \(\displaystyle{ A_{1} i A_{2}}\) są zbiorami pustymi?
A jeżeli nie to czy mój tok myślenia jest ok, tzn. czy dobrze kombinuję sprowadzając lewą stronę do zbioru pustego jak w tamtym przykładzie?
Co do 2 części zadania chodzi o odwrócenie tego zawierania w ten sposób?
\(\displaystyle{ ( A_{1} \setminus B_{1} ) \cup ( A_{2} \setminus B_{2}) \subset (A_{1} \cup A_{2}) \setminus (B_{1} \cup B_{2} )}\)
Oraz o podanie konkretnych zbiorów przy których zawieranie nie zachodzi?
No to np. \(\displaystyle{ A_{1} = \left\{ 1,2\right\}, A_{2} = \left\{ 1,2\right\}, B_{1} = \left\{ 1\right\}, B_{2} = \left\{ 1,2\right\}}\)
Może być?
Tam jeden kolega zaznaczył że: \(\displaystyle{ A_{1}=B_{1}}\)
Czy ja mogę przyjąć, że zbiory: \(\displaystyle{ A_{1} i A_{2}}\) są zbiorami pustymi?
A jeżeli nie to czy mój tok myślenia jest ok, tzn. czy dobrze kombinuję sprowadzając lewą stronę do zbioru pustego jak w tamtym przykładzie?
Co do 2 części zadania chodzi o odwrócenie tego zawierania w ten sposób?
\(\displaystyle{ ( A_{1} \setminus B_{1} ) \cup ( A_{2} \setminus B_{2}) \subset (A_{1} \cup A_{2}) \setminus (B_{1} \cup B_{2} )}\)
Oraz o podanie konkretnych zbiorów przy których zawieranie nie zachodzi?
No to np. \(\displaystyle{ A_{1} = \left\{ 1,2\right\}, A_{2} = \left\{ 1,2\right\}, B_{1} = \left\{ 1\right\}, B_{2} = \left\{ 1,2\right\}}\)
Może być?