Moment bezwładności, moment pędu

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
puma941
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 19 lis 2012, o 18:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Moment bezwładności, moment pędu

Post autor: puma941 »

1. Obliczyć moment pędu względem początku układu współrzędnych punktowej masy \(\displaystyle{ m=1kg}\) w położeniu \(\displaystyle{ r=(1,1,1)m}\), wirującej wokół osi z prędkością kątową \(\displaystyle{ \beta =20s ^{-1}}\).

2. W wyniku działania sił wewnętrznych moment bezwładności łyżwiarki wykonującej piruet zwiększył się dwukrotnie. Jak zmieniła się jej energia kinetyczna? Jaką pracę wykonała łyżwiarka?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4207
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Moment bezwładności, moment pędu

Post autor: SlotaWoj »

  1. Definicja: moment pędu \(\displaystyle{ \vec L = \vec r\times \vec p = \vec r\times m \vec v}\) .
    W ruchu obrotowym \(\displaystyle{ \vec v \perp \vec r}\) i \(\displaystyle{ v=\omega r}\) .
  2. Definicja: moment pędu w ruchu obrotowym: \(\displaystyle{ \vec L = I \vec \omega}\) .
    Zasada zachowania momentu pędu: \(\displaystyle{ \vec I_1 \vec \omega_1=\vec I_2 \vec \omega_2}\) .
    Energia kinetyczna w ruchu obrotowym: \(\displaystyle{ E_k=\frac{1}{2}I\omega^2}\) .
    Zasada zachowania energii: \(\displaystyle{ \Delta E=W}\) gdzie \(\displaystyle{ W}\) to praca.
ODPOWIEDZ