równanie z prametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

równanie z prametrem

Post autor: robin5hood »

Zad
Dla jakich wartosci prametru \(\displaystyle{ m}\) równanie \(\displaystyle{ m(x-m)^4-(m+1)(x-m)^2+1=0}\) ma wiecej pierwiastków dodatnich niz ujemnych?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

równanie z prametrem

Post autor: Lorek »

Podstaw \(\displaystyle{ (x-m)^2=t}\), masz \(\displaystyle{ mt^2-(m+1)t+1=0\iff t=1\vee t=\frac{1}{m}}\) (oczywiście \(\displaystyle{ m\neq 0}\)). Teraz wracasz do podstawienia, zakładasz, że m>0 (lub m A i jeszcze sprawdź co będzie gdy m=0.
ODPOWIEDZ