Udowodnij, czy podana równość jest prawdziwa.

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
adamos1414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 lis 2014, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Udowodnij, czy podana równość jest prawdziwa.

Post autor: adamos1414 »

Witam. Tak jak w temacie, jeżeli nie, podać kontrprzykład.
Za pomoc będę wdzięczny, nie mam pojęcia jak się za to zabrać.


\(\displaystyle{ A \cap\left( B \times C\right)=\left( A \cap B\right) \times \left( A \cap C\right)}\)
oraz \(\displaystyle{ A \times \left( B \setminus C\right)=\left( A \times B\right) \setminus \left( A \times C\right)}\)
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3446
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Udowodnij, czy podana równość jest prawdziwa.

Post autor: musialmi »

Korzystając z definicji iloczynu kartezjańskiego, iloczynu zbiorów i różnicy zbiorów
krl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 582
Rejestracja: 10 lis 2009, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 137 razy

Udowodnij, czy podana równość jest prawdziwa.

Post autor: krl »

Sam sformułowałeś temat czy też tak zadanie sformułował wykładowca?
adamos1414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 lis 2014, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Udowodnij, czy podana równość jest prawdziwa.

Post autor: adamos1414 »

Niby wiem, że trzeba korzystać z definicji iloczynów, ale ten przykład jest dla mnie dziwny, nie wiem jak zacząć.

Oryginalnie sformułowane polecenie brzmiało: "Sprawdzić, czy spełnione są następujące równości. Jeśli nie, podać kontrprzykład"

NP, w pierwszym mam problem już na początku.
\(\displaystyle{ A \cap\left( B \times C\right)=\left( A \cap B\right) \times \left( A \cap C\right)}\)

\(\displaystyle{ A \cap\left( B \times C\right)=x\in A \wedge \left( x\in B \wedge y\in C\right)}\) I jakoś nie mam pomysłu, jak to przekształcić na prawą stronę.
krl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 582
Rejestracja: 10 lis 2009, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 137 razy

Udowodnij, czy podana równość jest prawdziwa.

Post autor: krl »

1. To pocieszające, że wykładowca sformułował zadanie poprawnie (w przeciwieństwie do Ciebie).
2. Wskazówka: Najpierw zorientuj się, czy podane równości zbiorow są zawsze prawdziwe: zrób rysunek. Jeśli zorientujesz się, że nie są zawsze prawdziwe, podaj kontrprzykład. Jeśli zorientujesz się, że są prawdziwe, udowodnij je.
3. Komentarz: Zapis z Twojego ostatniego postu jest bez sensu. Po obu stronach równości są obiekty różnych (niporównywalnych) typów.
adamos1414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 lis 2014, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Udowodnij, czy podana równość jest prawdziwa.

Post autor: adamos1414 »

1. Przepraszam, myślałem, że tak jest też OK.
2.Tak sobie to rozrysowałem, i wyszło mi że jest prawdziwe.
3. OK, a jak powinno to wtedy wyglądać, żeby było w porządku?
krl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 582
Rejestracja: 10 lis 2009, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 137 razy

Udowodnij, czy podana równość jest prawdziwa.

Post autor: krl »

Ad 3: Masz udowodnić równośc pewnych dwóch zbiorów. Przypomnij sobie, co to znaczy, że dwa zbiory są równe (wsk: zasada ekstensjonalności), a następnie udowodnij to.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Udowodnij, czy podana równość jest prawdziwa.

Post autor: Jan Kraszewski »

adamos1414 pisze:2.Tak sobie to rozrysowałem, i wyszło mi że jest prawdziwe.
W obu przykładach?

JK
ODPOWIEDZ