Całka podwójna z modułem

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
garf99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 12 razy

Całka podwójna z modułem

Post autor: garf99 »

Jak obliczyc taka całke?
\(\displaystyle{ \iint\limits_{\times}|4-2x-3y| dx dy}\)

Nie wiem wogole jak sie za nia zabrac, co zrobic z wartoscia bezwgledna, w jaki sposob zabrac sie za to...
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8297
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1814 razy

Całka podwójna z modułem

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ \int\limits_0^2 dx \int\limits_{0}^{-\frac{2}{3}(x-2)} (-4+2x+3y) \, dy + \int\limits_0^2 dx \int\limits_{-\frac{2}{3}(x-2)}^2 (4-2x-3y)dy}\)
Musisz rozpatrzyć obszar, w którym \(\displaystyle{ 4-2x-3y ≥ 0}\) i obszar gdzie \(\displaystyle{ 4-2x-3y < 0}\).
ODPOWIEDZ