Mam do sprawdzenia takie zadanie:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^ \infty \left( \frac{n}{n+1} \right)^ \frac{n^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(\frac{n+1-1}{n+1} \right) ^ \frac{n^2}{2}=\left[ \left( 1+ \frac{-1}{n+1} \right)^{n+1} \right] ^\frac{n^2}{2(n+1)}}\)
Z wykładnika wyszła lim=1. Podstawiłem do \(\displaystyle{ e}\) i wyszło
\(\displaystyle{ e^{-1}}\)
Więc szereg jest zbieżny.
Poprawnie rozwiązałem?
Zdadaj zbieżnośc szeregu prawdopodobnie gramy na "e"
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Zdadaj zbieżnośc szeregu prawdopodobnie gramy na "e"
Nie do końca, bo to jest nieprawdą:
chyba że Tobie chodzi o granicę wykładnika po zastosowaniu kryterium Cauchy'ego (wtedy jest OK, ale takie rzeczy trzeba pisać).
W każdym razie istotnie szereg jest zbieżny.
,Demolax66 pisze:Z wykładnika wyszła lim=1
chyba że Tobie chodzi o granicę wykładnika po zastosowaniu kryterium Cauchy'ego (wtedy jest OK, ale takie rzeczy trzeba pisać).
W każdym razie istotnie szereg jest zbieżny.
-
Demolax66
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 20 lis 2014, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rze
- Podziękował: 1 raz
Zdadaj zbieżnośc szeregu prawdopodobnie gramy na "e"
Dlaczego z kryterium Cauchy'ego? Wyrażenie nie jest podniesione do n-tej potęgi.
Robiłem wcześniej tak że wyciągnąłem przed nawias. Ale tam zrobiłem błąd bo źle ułamek przeczytałem wydawało mi się że jest do 2-giej potęgi. A teraz jak wyciągam poprawnie to wychodzi nieskończoność więc coś jest nie tak.
Robiłem wcześniej tak że wyciągnąłem przed nawias. Ale tam zrobiłem błąd bo źle ułamek przeczytałem wydawało mi się że jest do 2-giej potęgi. A teraz jak wyciągam poprawnie to wychodzi nieskończoność więc coś jest nie tak.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2015, o 17:52 przez Demolax66, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Demolax66
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 20 lis 2014, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rze
- Podziękował: 1 raz
Zdadaj zbieżnośc szeregu prawdopodobnie gramy na "e"
Dojście do postaci z e do potęgi jest chyba jasne.Teraz zostaje policzenie granicy wykładnika \(\displaystyle{ \frac{n^2}{2n+2}}\), żeby zobaczyć do której potęgi jest e.
