Kilka zadanek

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Kie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 cze 2007, o 14:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 3 razy

Kilka zadanek

Post autor: Kie »

1.W trójkąt równoboczny o dłuości 6 wpisujemy kwadrat tak, że jeden z jedo boków zawiera się w boku trójkąta. Jaką długość ma bok kwadratu?
2.W ostrokątnym trójkącie równoramiennym ramie ma długość 17, a wysokość poprowadzona do tego ramienia ma długość 15. Oblicz długość podstawy tego trójkąta.

Bardzo proszę o pomoc.

P.S. nie wiem czy napisałam w dobrym temacie, ale nie mogłam znaleźć bardziej odpowiadającego działu na te zadania.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3560
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Kilka zadanek

Post autor: Lady Tilly »

1)
AU
AU
4cb12fbde67b8588.jpg (2.96 KiB) Przejrzano 195 razy

\(\displaystyle{ \frac{h-x}{\frac{x}{2}}=\frac{h}{\frac{1}{2}{\cdot}6}}\)
Awatar użytkownika
gaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 6 lut 2006, o 19:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 32 razy

Kilka zadanek

Post autor: gaga »

2.zatem pole tego trojkąta wynosi \(\displaystyle{ S=127,5 {j}^2}\)
przez h oznaczam jego wysokość,a przez 2a długość podstawy tego trojkąta..Tworzysz układ rownań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} {h}^2+{a}^2={17}^2\\ah=127,5\end{cases}}\)
skąd łatwo wyliczyć a.
ODPOWIEDZ