Zbadać zbieżność szeregu

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
Awatar użytkownika
pi0tras
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 7 lut 2011, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 1 raz

Zbadać zbieżność szeregu

Post autor: pi0tras »

Jak zbadać zbieżność takiego szeregu ??:

\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty} \left[ (-1)^{n+1} \left( \frac{1}{3} + \frac{1}{6} \left( -\frac{1}{2} \right) ^{n} \right) \right]}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10305
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2429 razy

Zbadać zbieżność szeregu

Post autor: Dasio11 »

Zbadaj warunek konieczny.
Awatar użytkownika
pi0tras
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 7 lut 2011, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 1 raz

Zbadać zbieżność szeregu

Post autor: pi0tras »

Zbyt wiele to nie pomogło
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1193
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Zbadać zbieżność szeregu

Post autor: jutrvy »

Czy wyraz ogólny zbiega do zera?...
ODPOWIEDZ