Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
-
Thuddy
- Użytkownik

- Posty: 123
- Rejestracja: 16 lis 2012, o 22:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
Post
autor: Thuddy »
Mógłby ktoś dać wskazówkę jak zbadać zbieżność takiego szeregu?
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }\left( \frac{3n+1}{4n+1} \right)^ \frac{n}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2015, o 19:06 przez
Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Post
autor: yorgin »
Zastosuj kryterium Cauchy'ego albo kryterium porównawcze/asymptotyczne.