istnienie granicy

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
micool
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 sty 2015, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

istnienie granicy

Post autor: micool »

Mamy ciąg:
\(\displaystyle{ f _{n} (x)\begin{cases} -x &\text{dla } x \in [-1; \ -\frac{1}{n})\\ \frac{nx ^{2} }{2} + \frac{1}{2n} &\text{dla } x \in [ -\frac{1}{n}; \ \frac{1}{n} ]\\x &\text{dla } x \in ( \frac{1}{n} ; \ 1] \end{cases}}\)

1. Czy są to funkcje klasy \(\displaystyle{ C ^{1}}\) ?

2. Czy jest to ciąg Cauchy'ego?

3. Czy istnieje granica w \(\displaystyle{ C ^{1} [-1; 1]}\) ?
ODPOWIEDZ