Bardzo proszę o podpowiedź jak policzyć taką sumę:
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{l} n^{2}}\)
Suma szeregu rozbieżnego w przedziale
- Spektralny
- Użytkownik

- Posty: 3949
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 931 razy
Suma szeregu rozbieżnego w przedziale
Udowodnij indukcyjnie, że
\(\displaystyle{ 1^2+2^2+3^2+4^2+\cdots+\ell^2=\frac{\ell(\ell+1)(2\ell+1)}{6}.}\)
\(\displaystyle{ 1^2+2^2+3^2+4^2+\cdots+\ell^2=\frac{\ell(\ell+1)(2\ell+1)}{6}.}\)
